нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Малките хотели и къщи за гости са предпочитани този зимен сезон

Снимка: Shutterstock

Тенденциите показват, че нивата на безработицата в сектор "Туризъм" са 6.7%, което е почти подобно на миналогодишните. Има ръст на безработицата, но той не е значителен. Най-засегнати са в сектор "Хотелиерство". Това обяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

По думите й, туристите все повече търсят индивидуални резервации и малки места за настаняване. "Зимният сезон основно се ползва от малките хотели и къщи за гости, които са на 100% заети, както и в СПА курортите, където имаме сериозна заетост. Посещенията ми в Чепеларе и Пампорово ми дадоха една надежда. Там имаме сериозни резервации между 35-40% до 45%. По-лошо е положението в Банско, където се разчиташе на чуждестранни туристи", посочи Николова.

Министърът на туризма отчете, че в хотелиерството и ресторантьорството най-успешна е мярката 60/40, която по-късно се трансформира в 80/20. "Правителството даде ясна заявка за удължаване на тази мярка до 31 март, като премиерът даде заявка, че мярката ще бъде продължена до месец септември. Тази мярка е спасила от фалит повече от 70% от бранша и са спасени над 28 – 30 000 работни места. Социално-икономическият пакет е целесъобразен и по него са изплатени над 1.2 млрд. лв., от които около 720 млн. лв. пряко са достигнали до бизнеса, а над 300 млн. лв. са разплатени за заетостта в сектора. Правителството прие още 40 млн. лв. по програмата за развитие на човешките ресурси по мярката за заетост, което е глътка въздух за бранша. Допълнителните мерки са директна подкрепа и позволяват запазване на персонала", заяви Николова. 

След 31 януари ще има заседание на Националния оперативен щаб, на което ще се обсъждат детайлно предложенията за постепенно отхлабване на мерките и по отношение на ресторантьорския бранш. "Вариантите са 50% от капацитета на ресторантите, предварителна резервация, спазване на 1.5 м дистанция между масите, пълна дезинфекция и почистване на масите. Говорим само за ресторантите. За заведенията за развлечение такава дискусия не е провеждана на този етап", добави министърът на туризма. 

още от Туризъм