нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нови дестинации и религиозни машрути ще допълват туристическата карта на България

Снимка: Министерски съвет

Над 27 милиона нощувки в България са реализирани за 2019 година. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на международното туристическо изложение „Ваканция и Спа експо“.

„Над 9 300 хиляди чуждестранни туристи, 0.4% ръст за миналата година са цифри, които показват много добре свършена работа с добър туристически продукт. Това ни кара да работим още по-усилено и да вървим напред с още иновативни предложения, за да можем да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация“, съобщи министърът.

И благодари на представителите на теристически сектор за постигнатите добри резултати през изминалата година.

„Над 5.9% е ръстът на българите, които са пренощували в местата за настаняване в България. Това показва, че макар и с малки стъпки, с общи усилия и с нашия фокус върху насърчаването на вътрешния туризъм имаме ръст на българите, които са избрали България, за да може да реализират своята почивка и ваканция със своите семейства“, допълни Ангелкова. 

„Анализите показват, че имаме изключително голям интерес и ръст в крилата на сезона. Той е в рамките от 7 до 15% в различните месеци април – май, октомври – ноември, което в абсолютни цифри не е много, но показва една устойчива тенденция. Това основно се дължи върху фокуса, който имаме за културно-историческия туризъм, балнео и СПА туризма, винено-кулинарния туризъм. Ще продължим да надграждаме тези усилия и с нови дестинации, като религиозните маршрути, които предстои да разработим“, съобщи Ангелкова.

От края на септември България вече е част от споразумението на немските здравни каси, така че да може немски здравноосигурени лица да избират България за различни процедури, свързани с рехабилитация и свързани с използването на нашите минерални извори. 

„Изключително важен фокус през тази година отново имаме върху дигитализацията. Това е една от основните теми, които утре ще се обсъждат в рамките на различните дискусии. Повече от пет милиарда души ползват мобилни телефони, а над три милиарда използват социалните мрежи. Изключително важно е и ние следваме тази световна тенденция и тази година. Искам да благодаря на бизнеса, който се включи в нашата инициатива съвместно да организираме различни турове на блогъри, влогъри и инфлуенсъри, така че отново да покажем прекрасните места на България, които могат да бъдат посетени“, обясни Ангелкова.

 

още по темата
още от Туризъм