Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-безопасните дестинации за туристи

Ако планирате пътуване в чужбина през следващата година и се чудите кои страни са най-безопасните места, които можете да посетите, то Картата на туристическия риск, публикувана от International SOS, може да ви бъде от полза.

Страните са разделени в скала от пет категории, вариращи от „незначителен“ до „екстремен“ риск. Рисковете за сигурността включват множество различни фактори, включително политическо насилие(тероризъм, бунтове, война), социални вълнения, както и насилствена и дребна престъпност. Други фактори са и транспортната инфраструктура, индустриалното развитие, ефективността на службите за сигурност и спешената помощ и вероятността от природни бедствия.

В изданието на картата за 2020 г. доминират страните от северното полукълбо и по-специално тези от Европа. Сред държавите, в които рискът за пътуване е оценен на незначителен, попадат Дания, Финландия, Гренландия, Норвегия, Исландия, Словения, Люксембург, Андора и Швейцария. България е във втората категория по безопасност, в която рискът се определя като „нисък“.

 На другия край на спектъра са страни като Афганистан, Сомалия, Сирия и Централноафриканската република.

Някои страни не могат да бъдат категоризирани само в една група. Мексико и Колумбия например получават смесени резултати – някои региони на двете страни се оценяват като такива със „среден риск“, докато други са определяни като „високорискови“.

„Картата показва цялостният риск в различните дестинации, но ние съветваме потребителите да проучат колкото се може по-обстойно локациите, към които са се насочили“, коментира говорител на International SOS пред Си Ен Ен.

Картата може да видите на сайта https://www.travelriskmap.com/#/planner/map/security

още по темата
още от Туризъм