Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пандемията може да остави 100 млн. души от туристическия сектор без работа

Снимка: Tim de Waele/Getty Images

Очаква се пандемията да доведе до огромна загуба на работни места в туристическия сектор по света, като остави 100 милиона души без работа. 40 милиона души от тях се очаква да бъдат само в Китай, Индия и САЩ, съобщи Learnbonds.

Коронавирусът и последиците от него оказаха огромно влияние върху световната индустрия за пътувания и туризъм. За да забавят разпространението на вируса, страните по целия свят наложиха ограничителни мерки, които доведоха до хиляди отменени полети и круизи, затворени хотели, музеи, тематични паркове и ресторанти.

Китайската заетост в туризма и туризма ще се понижи с 90%

Пътуванията и туризмът са важна част от световната икономика, като пазарните стойности се изчисляват в трилиони долари. През 2019 г. секторът представлява 10,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) и близо 10% от работните места. Но пандемията промени това само за няколко месеца.

След като правителствата и здравните служители предупредиха хората да останат у дома, за първи път в историята световната индустрия за пътувания и туризъм напълно спря.

Компаниите, опериращи на тези пазари понесоха огромен финансов удар, и бяха принудени да да намалят разходите и да съкратят част от работниците. Данните на Световния съвет за пътуване и туризъм разкриват колко драматични могат да бъдат тези последствия.

Като най-засегнат регион в света, Азия може да загуби до 63,4 милиона работни места в сектора на пътуванията и туризма. Европа се класира на второ място с 13 милиона потенциални загубени работни места. Следват Северна Америка, Африка и Латинска Америка съответно с 8,2 милиона, 7,6 милиона и 4,7 милиона работни места. Статистиката сочи, че прогнозите за Близкия изток и Карибите са за най-ниската загуба на заетост, съответно с 2,6 милиона и 1,2 милиона работни места.

Погледнато по държави, китайската индустрия за пътуване и туризъм ще загуби далеч най-много служители. Преди Covid-19, заетите в сектора в Китай наброяват над 29 милиона души. Оценките на Световния съвет за пътуване и туризъм показват, че страната може да загуби 25,6 милиона работници или близо 90% от работните места в сектора. Приходите от вътрешен туризъм в страната се изчисляват да спаднат с 69% през първото тримесечие на 2020 г., последван от общ спад от 20,6% през 2020 г.

Данните на Statista показват, че между 20 януари и 30 март над 52 милиона седалки на авиокомпаниите са били празни заради пандемията. Освен това трансакциите за билети в Китай, включително вътрешни, входящи и изходящи пътувания, са регистрирали най-значителната загуба със спад от 60% между 22 и 29 април в сравнение със същата седмица преди година.

С потенциална загуба от 9 милиона работни места или една трета от общия брой работни места в туристическия бранш през 2019 г., Индия се класира като втората най-засегната държава в света.

Глобалният БВП, генериран от пътувания и туризъм, ще се понижи с $2.6 трилиона

Като един от най-големите туристически пазари в световен мащаб, се очаква САЩ също да стане свидетел на колосална загуба на заетост в сектора. През 2019 г. в страната има над 5,9 милиона души, работещи в туристическата индустрия. Очаква се обаче този брой да намалее с 80%, като рискът от загуба е за над 4,7 милиона работни места.

Американската туристическа асоциация предупреди, че епидемията ще засегне туристическата индустрия шест или седем пъти по-силно от атаките на 11 септември. 

още от Туризъм