нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пандемията ще ощети световния туризъм с 2 трлн. долара през тази година

Снимка: Getty images

Пандемията от коронавирус може да струва на световния туризъм 2 трлн. долара под формата на пропуснати приходи през 2021 г. Това става ясно от доклад  на Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO), цитирани от „Дойче веле“. Секторът е изгубил същата сума и през 2020 г.

Макар че UNWTO е регистрирала ръст от 58% на туристическите пътувания през тримесечието юли-септември спрямо същият период на 2020 г., пътуванията тази година са били с 64% под нивото от 2019 г. През този август и септември пътуванията са били с 63% под нивата през същите месеци на 2019 г. Тези резултати се дължат на факта, че в много страни продължават да важат строги мерки срещу международните пътувания.

Макар че в Европа, Северна и Южна Америка се наблюдава относителен ръст на пътуванията през третото тримесечие на 2021 г., тези в Азия и Тихоокеанския регион са се сринали с 95% в сравнение с 2019 г. Редица страни в Азиатско-тихоокеанския регион, сред които Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и Китай, следват стратегията за нула ковид-инфекции, която върви ръка за ръка със строги правила за пътуванията.

Най-силно възстановяване на туристическият сектор през периода юли-септември е регистрирано в Хърватия, Мексико и Турция, докато на нови региони най-добро представяне от UNWTO отчитат при Карибите, където пътуванията са се увеличили с 55% в сравнение със същия период на 2020 г.

Според доклада на UNTWO „неравномерните нива на ваксинация по света и новите варианти на COVID-19 могат да повлияят на и без това бавното и крехко възстановяване“. Страховете от новия вариант на Омикрон предизвикаха нови ограничения за пътуване в някои страни.

Ръководителят на UNWTO Зураб Полиликашвили призова страните да хармонизират своите ограничения, тъй като туристите са „объркани и не знаят как да пътуват“. „Това е много непредвидима ситуация“, каза той.

Макар че това не е първият случай, в който силно заразен вирус отразява на международния туризъм, пандемията от COVID-19 е уникална по своето глобално разпространение.

„Това е историческа криза в туристическата индустрия, но в крайна сметка туризмът има силата да се възстанови доста бързо“, каза Полиликашвили.

още по темата
още от Туризъм