Затвори

Самоков сред лидерите в екотуризма на Балканите

Община Самоков бе номинирана за третото издание на Балканските награди за туристическа индустрия, чиито акцент тази година е екотуризмът.

Самоков е административният център на най-стария ни курорт - Боровец, разположен на 10 км от града. Тук се намират изворите на най-дългата река в България – Искър и най-пълноводната - Марица. Уникално природно богатство на територията на общината са Рилските езера - повече от 40 на брой, пръснати по високите части на Рила. В общината има находище на минерална вода край Белчин. Друго природно чудо е самоковската котловина, разположена между планините Рила, Плана, Витоша, Верила и Ихтиманска Средна гора. Тук се издига и най-високият връх на Балканския полуостров – връх Мусала - 2925 м.

Районът също е и атрактивна туристическа дестинация, която привлича туристи през цялата година. На територията на Общината има множество екопътеки и планински маршрути. Национален парк „Рила“ притежава уникално богатството на защитени видове от флората и фауната. Това е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обхваща територия с площ над 81 хил. хектара в централните и най-високи части на Рила планина. Близо 4% от всички реки в България извират от тук. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, повечето с ледников произход.

На територията на парка се намират четири български резервата – Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица. Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Двата резервата „Парангалица“ и „Маричини езера“ са част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО.

Община Самоков се гордее и с екопътека Бели Искър, която започва малко след края на Бели Искър. По протежението на пътеката са изградени 7 моста, които пресичат река Бели Искар. Най-високата точка на пътеката – 1380 м. Парк „Ридо“, екопътека „Лаго“, Туристическата градина са част от очарованието на самия град, а с една крачка встрани от градската среда човек без особени усилия се потопя в очарованието на природната тишина и красота.

Неотдавна английският вестник "Гардиън" определи България като водеща в екотуризма не само на Балканите, но и в Европа. "България разполага с добре развита мрежа от национални паркове и защитени зони и има едно от най-богатите биоразнообразия в Европа", пише изданието в статия, цитирана от БНР. В страната има девет обекта, обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, сред които националният парк Пирин и Рилския манастир, пише още "Гардиън”.

Наградите на тазгодишния туристически конкурс ще бъдат връчени на 5 декември от 20 ч. в хотел Премиер Бест Уестърн в София. Международно жури от експерти ще оценява кандидатите за престижните статуетки.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67136
0.598315
CNY
10
2.5136
3.97836
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.75877
36.248
USD
1
1.58998
0.628939