нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Туристическа агенция в Испания позволи плащане с биткойни

Снимка: Shutterstock

Плащането на пътувания с биткойни вече е достъпно в Испания. Туристическата агенция Mint57, специализирана в продажбата на персонализирани луксозни пътувания до по-малко населени дестинации, първа разработи необходимата технология за управление на пътните плащания чрез криптовалути, пише cincodias.elpais.com

Федерика Рогантин, основател на агенцията, разказва, че проектът е възникнал преди две години преди скока на интереса на потребителите към криптовалута.

"Виждаме нарастващ интерес, защото някои клиенти ни помолиха за плащане с биткойни. В Латинска Америка има клиенти, които искат да избегнат влиянието на инфлацията върху спестяванията си, а има и инвеститори, които са спечелили много пари и не знаят как да ги направят ликвидни", подчертава той в интервю за Cinco Días.

Само две от новите групи са ръководили тази агенция, като 90% от клиентите в Испания и останалите 10% са разпределени между Италия и Латинска Америка, за да станат първите, които приемат плащане за пътувания с криптовалути. Първите официални статистически данни показват, че в Испания има 5 милиона потребители на криптовалута и Mint57 смята, че много от тях биха могли да започнат да използват спестяванията си при пътувания.

Рогантин обяснява, че операцията е много проста. "Всички транзакции се извършват чрез Bitpay - приложение, подобно на Paypal. Потребителят се регистрира, свързва своя дигитален портфейл с този на агенцията и извършва директното плащане. Ако не искате да се регистрирате, можете да направите прехвърляне от портфейл в портфейл", посочва Рогантин. Тя уверява, че туристическата агенция отговаря за незабавното преобразуване на плащането на клиента в евро за издаване на фактурата, тъй като засега фактурирането с виртуални валути не е разрешено. 

Както плащането чрез Bitpay, така и прехвърлянето между виртуални портфейли се осигуряват, по думите на Рогантин, от системата за транзакции на блокчейн. "Това е най-децентрализираният, безопасен и икономичен метод, тъй като не се нуждае от посредничеството на финансова институция", посочва още Федерика Рогантин. 

още от Туризъм