нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Астрономи измериха температурата на астероид

Снимката е илюстративна/ Getty Images

Астероидът Психея се състои от редки и ценни метали, чиято обща стойност може да достигне 10 000 квадрилиона долара, потвърдиха учени от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Те са съставили точна температурна карта на обекта, за да идентифицират скалите, които съдържа, съобщава The ​​Daily Mail.

Психея е астероид от клас М, широк около 200 километра. Той обикаля в Главния астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер.

Много учени смятат, че това е ядрото на несъстояла се планета. Авторите на ново проучване, използващо телескопния комплекс ALMA в Чили, успяха да установят, че 30% от повърхността му се състои от метал, а скалите по нея съдържат метални частици. Тези данни ще бъдат полезни за мисията на НАСА, чието стартиране е насрочено за 2026 г., смятат учените.

Масивът от 66 радиотелескопа на ALMA е позволил на екипа да картографира топлинни емисии от цялата повърхност на Психея с разделителна способност 30 километра. Всеки пиксел в набора от данни е равен на 30x30 км, а когато се комбинират, се създава изображение на астероид, състоящо се от приблизително 50 пиксела. Той съдържа много повече информация от типичните еднопикселни изображения, поясняват учените.

Изследването потвърждава, че термичната инерция на Психея е доста по-висока в сравнение с типичен астероид, което свидетелства за необичайно плътна или проводима повърхност. Измереното топлинно излъчване е било с 60% по-високо от очакваното. Тъй като излъчването от повърхността се влияе от наличието на метали, учените стигат до извода, че повърхността на Психея е поне 30% метал.

А изводът, че скалните образувания са осеяни с метални зърна е на база разсеяното, а не ярко излъчване на светлина, както би било при гладка, твърда повърхност.

още от Вселена