Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бихте ли отседнали в космически хотел?

Shutterstock

Станция Аврора може да стане първият хотел в космоса. Но колко вероятно е, че ще можем да почиваме в орбита около Земята?

Официалното разкриване на подробности около станцията бе направено през април миналата година по време на конференцията Space 2.0 в Сан Хосе, Калифорния. Качени на борда на сграда с размера на голям частен самолет, гостите ще се издигнат на 320 км над земната повърхност, наслаждавайки се на епични гледки на планетата ни, както и на северните и южните сияния.

Екскурзията няма да е евтина. 12-дневното пътуване на борда на Aurora Station, планирано да излезе в орбита до 2022 г., започва със скромните 9,5 милиона долара на човек. Въпреки това, според компанията, списъкът с чакащи е запълнен.

"Част от нашето желание е да дадем на хората усета за живота на професионалния астронавт", казва Франк Бънгер, основател и главен изпълнителен директор на Orion Span, фирмата, която стои зад станция Аврора. "Но очакваме, че повечето гости ще гледат през прозореца, ще се обадят на всички, които познават и ако се отегчат ще се включат в това, което наричаме "holodeck" - опит на виртуална реалност. В нея можеш да направиш каквото си искаш: можеш да плуваш в космоса, да ходиш по Луната, да играеш голф."

Ще и има някои прилики с МКС: посетителите ще спят в спални чували, прикрепени към надстройка, храната ще бъде изсушена и всички гости ще трябва да преминат през специален преглед. Самото пътуване до станцията Аврора означава да бъдеш подложен на мощно налягане по време на излитането. Очаква се и посетителите на станцията да прекарат част отвремето в експерименти с микрогравитация, като например отглеждане на храна, както се прави от екипажите на МКС. 

Мнозина в научните среди виждат това като неизбежен следващ голям скок за човечеството, но има и редица скептци сред експертите, които са далеч по-предпазливи в предположенията. Всички са съгласни обаче, че космическият туризъм вече е факт. Той започна през 2001 г., когато американецът Денис Тито плати на Руската космическа агенция 20 млн. долара за седемдневно посещение на МКС. Някои страни вече поставят основите за бъдещето на индустрията. В САЩ например вече се изграждат 10 търговски космодрума. Но предстоят още много въпроси за разрешаване.

още по темата
още от Вселена