нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Екипаж само от жени може да отиде на космическа разходка в МКС

Ан Маклейн

За първи път в историята екипаж само от жени може да отиде на разходка на борда на Международната космическа станция. Американските астронавти Ан Маклейн и Кристин Кох се очаква да полетят в космоса на 29 март, предават международните медии и БНТ.

Първоначално полетът е бил планиран за есента.

Неговият директор също е жена - Мери Лорънс, както и контролиращият пътуването - Джаки Каджи. Пътуването би трябвало да бъде с продължителност седем часа.

Ан Маклейн и Кристин Кох са били част от астронавтския клас на НАСА през 2013 г., в който половината участници са жени. За участие в него били подадени над 6100 формуляра.

В момента Макклейн е на борда на МКС като част от експедиция 58, докато Кох ще полети на 14 март, за да достигне експедициите 59 и 60 с командир Алексей Овчинин и астронавта Ник Хейг.

 

 

Според НАСА космическите разходки се провеждат по различни причини - извършване на работа извън космическия кораб, провеждане на научни експерименти, тестване на ново оборудване, поправка на спътници или космически кораби, които вече са в космоса - вместо да ги връщат на Земята, за да ги поправят.

още по темата
още от Вселена