Затвори

Коронавирусът засегна и космическата авиация, отмениха мисия до Марс

Снимка: Shutterstock

Коронавирусът засегна дори космическият авиационен сектор, съобщи Sciencealert.

Общата мисия на Европа и Русия към Марс се отлага за 2 години. "Взехме трудно, но добре обмислено решение да отложим изстрелването до 2022 г.", заяви Дмитрий Рогозин, ръководител на руската агенция "Роскосмос".

Безпилотната мисия ExoMars има за цел да изпрати робот на Червената планета, за да разбере дали съществува живот там.

Тя трябваше да стартира по-късно тази година, след поредица отлагания.

Служители на европейските и руските космически агенции заявиха, че са се съгласили да забавят мисията до август или септември 2022 г. за извършване на допълнителни тестове.

Следвайки препоръките на европейски и руски инспектори, "експертите на ExoMars заключиха, че тестовете, необходими за завършване на всички компоненти на космическия кораб за приключението до Марс, се нуждаят от повече време", се казва в изявлението.

Генералният директор на Европейската космическа агенция Ян Вьорнер заяви, че и двете страни искат да бъдат "на 100 процента" сигурни в успеха на мисията.

"Не можем да си позволим грешка. Повече дейности за проверка ще гарантират безопасно пътуване и най-добрите научни резултати на Марс", казва той в изявление, в което не споменава вируса.

Рогозин специално посочи въздействието на огнището на коронавирус в Европа, като заяви, че "изострянето на епидемиологичната" ситуация е попречило на планираното изстрелване.

Мисията на Марс беше помрачена от редица технически проблеми и закъснения.

През август миналата година ESA идентифицира проблеми с парашутната система на мисията, като повдигна въпроси дали стартирането ще продължи през 2020 г.

още от Вселена