нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Марсианският лед е прашен, може потенциално да се разтопи

Източник: Pike-28 / Shutterstock

През последните няколко десетилетия учените откриха лед на множество места из Марс. По-голямата част от него е забелязана чрез орбитални сателити като „Марс Реконисънс Орбитър“ на NASA. За съжаление, от толкова голямо разстояние е особено трудно да определим размера на кристалите и съдържанието на прах в тях. Тези аспекти на леда обаче са важни, за да можем да разберем колко стар е и как се е натрупал.

Ето защо планетарните учени Адития Кулер и Филип Кристенсен от Аризонския държавен университет, с помощта на Стивън Уорън експерт по леда и снега на Земята от Вашингтонския университет, разработват нов подход, за да определят колко прашен всъщност е марсианският лед.

Като комбинират данни от космическия апарат „Финикс“ на NASA и „Марс Реконисънс Орбитър“ с компютърни симулации, използвани за предричането на яркостта на снега и ледниците на Земята, те успяват успешно да определят съдържанието на прах в марсианския лед.

Марс е прашна планета. Ето защо голяма част от нейния лед също е прашен и е малко по-тъмен от прясно натрупалия сняг на Земята. Колкото по-прашен е ледът, толкова по-тъмен (и топъл) става той, което може да се отрази както на неговата стабилност, така и на еволюцията му с течение на времето. Това означава, че при определени условия ледът на Марс би могъл да се разтопи.

„Има възможност този прашен и тъмен лед да се разтопи на няколко сантиметра под повърхността – казва Кулер – И която и да е подповърхностна течна вода, образувана от разтапянето, ще бъде предпазена от ледената покривка над нея и няма да се изпари в крехката атмосфера на Марс.“

На базата на тези симулации учените предричат, че ледът, изкопан от „Финикс“, се е формирал от прашен снеговалеж по някое време през последните милион години (по подобие на други залежи от лед, открити по-рано в средните географски ширини на Марс).

“Мнението, че през цялата си история Марс е преживял множество ледникови епохи е широко разпространено и, изглежда, че ледът, който виждаме в средните географски ширини на Марс, е остатък от този древен прашен снеговалеж", каза Хулер.

За в бъдеще екипът се надява да анализира допълнително този лед, да определи дали наистина може да се разтопи и да научи повече за историята на климата на Марс.

Изследването е публикувано в Journal of Geophysical Research: Planets.

Източник: Обекти

още от Вселена