нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Показаха първата снимка на черна дупка

Снимка: Guliver / Getty images

Учени показаха първата снимка на черна дупка, предадоха световните агенции.

На изображението се вижда ярък ореол от светлина, който представлява свръхнагорещени газове, засмуквани от гравитацията на черната дупка. Това е т. нар. хоризонт на събитията (event horizon) или границата, при която гравитационната сила става толкова голяма, че преодоляването ѝ е невъзможно дори и за светлината.

Първият реален образ на черна дупка е заснет с помощта на 8 телескопа в Европа, Северна и Южна Америка, и Антарктида в рамките на финансирания от ЕС проект „Event Horizon Telescope“, в  който участват над 200 учени от цял свят.

Огромната черна дупка се намира на 53,5 млн. светлинни години от Земята в галактиката M87 и има диаметър от 40 млрд. километра (приблизително 3 млн. пъти диаметъра на Земята).

„Това, което виждаме, е по-голямо от цялата Слънчева система“, казва проф. Хайно Фалке от университета Родбоунд в Холандия, който предложил идеята за свързването на телескопите в една система с цел получаване на реално изображение на черна дупка.

„Обектът има маса, която е 6,5 млрд. пъти по-голяма от тази на нашето Слънце. Това е една от най-масивните черни дупки, за които предполагаме, че съществуват. Тя е абсолютно чудовище,  шампион в тежка категория на черните дупки във Вселената“, казва проф. Фалке, цитиран от Би Би Си.

още от Вселена