2000 тютюнопроизводители блокираха пътя за Гоце Делчев

2000 тютюнопроизводители блокираха пътя за Гоце Делчев

2000 тютюнопроизводители блокираха пътя за Гоце Делчев

Близо 2000 производители на тютюн от над 30 селища в Гоцеделчевско излязоха на протест и блокираха пътя за Гоце Делчев край сатовчанското село Вълкосел. Те планират да направят същото и с други пътни артерии. 

Решението е било взето след среща по инициатива на Съюза на производителите на ориенталски тютюни продължила близо два часа, предаде "Стандарт". Официално го обяви кметът на Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на съюза: „Обсъдена беше моментната картина. На много места не е започнала още изкупната кампания. Хората са стигнали до крайни мерки, за които стана ясно от изказванията им. В повечето села, където проблемът е много тежък започват протести аналогични на протеста във Вълкосел, изразяващ се в спиране на пътни артерии, палене на собствения тютюн и спиране на децата да не учат. Това е изключително тежка и радикална мярка действително. Това е вече решение на самите родители".

"В повечето села, където проблемът е много тежък, протестират. Ще има спиране на пътни артерии, палене на собствения тютюн и спиране на децата да учат. Това е изключително тежка и радикална мярка действително, но е решение на самите родители", каза още Мименов, цитиран от БНР. В село Вълкосел още в петък 450 деца от гимназията не отидоха на училище, защото родителите им нямат пари да ги издържат. Сега подобна мярка е предвидена и за останалите населени места.

В момента хората палят бали с тютюн. Те протестират заради все още нестартиралата изкупна кампания и ниските цени на тютюна. Според протестиращите изкупвачите от фирмите искат да ги принудят да продават тютюна на 4 лева - три пъти по-малко от себестойността му. Те ще проучват гръцкия пазар спешно, за да проверят възможностите да продават стоката си на тамошни фирми, вместо на български. Те смятат, че промяна в акцизните политики може да спаси положението им у нас. 

„Утре излизам с официално писмо от Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн до премиера, до парламента и до други институции, че ние действително искаме законова промяна за разрешение, не на 100%, а на 10% от произведената продукция да се продава без акциз", заяви Мименов. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ