Измислиха как сладоледът да не се топи

Измислиха как сладоледът да не се топи

Измислиха как сладоледът да не се топи

Учени от Шотландия измислиха как сладоледът да се запазва по-дълго в по-твърда  форма, докато го похапваме под палещите слънчеви лъчи. 

Топящото се лятно лакомство създава неудобства за почитателите си, а и за хората около тях, особено в час пик в обществения транспорт. Учени от университета в Единбург обаче открили как да се реши този проблем и милиони хора да се избавят от лепкавите сладоледени петна по дрехите.

Те установили, че белтък, характерен за японската кухня, известен под името Biofilm surface level A (BslA), помага на сладоледа да се съхрани за по-дълго време в твърдо състояние. Въпросният белтък действа като спойка между въздуха, мазнините и водата в лакомството. При това, този ефект не променя вкусовите качества на сладоледа. Освен това чудодейният белтък не позволява на сладоледа да кристализира при ниски температури и съхранява приятната му първоначална конститенция.

Към плюсовете на вълшебната хранителна съставка трябва да се добави и това, че използването й  ще позволи на производителите на летния деликатес да влагат по-малко наситени мазнини в съдържанието на сладоледа, което значително ще намали и калориите им.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ