Коледна трапеза, песни и поверия

Коледна трапеза, песни и поверия

Коледна трапеза, песни и поверия

Поверия:Трапезата на празника трябва да е богата, като след голям пост. Нареждат се прясна пита, свинско печено, свинско с праз лук, баница с месо, пастърма със зеле, печен дроб, печена кокошка, млечница (млечна баница). Тя не се вдига през целия ден, пише агенция Фокус. Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа - нездрава година", казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни. Ако има скреж по дърветата, ще има изобилие. Ако небето е звездно, грахът ще има добра реколта. Ако Коледа е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да с много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най-сполучлива ще е за властници, войводи и управници. Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта - дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри.
Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта - суха. Ще има грозде и вино в изобилие.Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото -ветровити.Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха. Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото -сухо, а есента -ветровита.

Коледни песни

''Стани нине, господине!
Тебе пеем, домакине!
Добри сме ти гости дошли,
добри гости, Коледари!''

Рецепти за празничната трапеза

Свинско с праз лук

Продукти: 700 г свинско месо, 3 кг праз лук, 1 глава лук, 5 супени лъжици мазнина, 1 лъжица доматено пюре, 1 лъжичка червен пипер, черен пипер, чубрица, сол.

Лукът се нарязва на ситно и се задушава В мазнината. прибавят се червеният пипер и месото, нарязано на парчета. Залива се с малко гореща Вода и се оставя да поври, след което над него се нареждат нарязаните на 3-4 см по дължина стръкове праз. След като се прибави и доматеното пюре, ястието се оставя да Ври на тих огън, докато остане само на мазнина. Поднася се поръсено с чубрица или черен пипер и лимонов сок.

Пача

Продукти: 2 свински крака, 2 уши, 2 яйца, 70 г ориз, чесън, оцет, сол.

Добре измитите свински крака и уши се заливат със студена вода, посоляват се и се Варят на умерен огън, докато месото се отдели от костите. Бульонът се прецежда, прибавят се оризът и нарязаното на ситно месо. След като се свари оризът, пачата се сваля от огъня и се застройва с яйцата. Поднася се с подправка от оцет, червен пипер и счукани скилидки чесън.

Млечница

Продукти: 1 литър прясно мляко, 500 г брашно, 1 чаена чаша счукани орехи, мед.

Прясното мляко се сварява и към него постепенно се прибавя брашното, докато се сгъсти. Накрая се слагат ореховите ядки и медът. Яде се, след като изстине.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ