Обелките на плодовете: Да ги ядем или да ги хвърляме?

Обелките на плодовете: Да ги ядем или да ги хвърляме?

Обелките на плодовете: Да ги ядем или да ги хвърляме?

Всяка година близо 20 процента от закупените плодове биват изхвърляни в кошчето, сочи изследване на Wrap. Коледа, разбира се, е перфектният период от годината, в който можем да използваме белачката, за да украсим ястията с приятен плодов вкус. Дали обаче не похабяваме най-хубавата част от плода?

„Никога не хвърляте кората на портокалите, сацумата или мандарините. Когато готвите ориз, тя му придава изключително приятен аромат“, казва Цирус Тодивала, главен готвач в Café Spice Namaste в Лондон, пише Би Би Си.

Според него пепсинът в обелката на суровата папая пък прави месото по-крехко.

Разбира се, всеки от нас добавя по малко лимон в сладкишите или използва обелката на портокала за украса на коледните блюда. Като цяло обаче плодовите обелки не присъстват в ежедневната ни диета.

Само във Великобритания се изхвърлят 1.1 м тона свежи плодове всяка година. 50 процента от тях са отпадък, който спокойно би могъл да бъде избегнат, казва Ема Марш от Warp.

Това, което е отпадък за едни обаче, е вкусна храна за други. Диетологът и експерт по въпросите, свързани с женското здраве д-р Марилин Гленвийл смята, че яденето на обелките на плодовете е ползотворно за нашето здраве. „Голяма част от антиоксидантите в плодовете са именно в обелките или в сърцевината им… Препоръчително е да ядете най-разноцветни плодове и зеленчуци, за да си набавите по-разнообразни антиоксиданти.“

„Най-добре използвайте въображението си и не се притеснявайте да пробвате различните обелки“ – насърчава ни г-н Тодивала. Ако настържем на ситно кората на динята например и я сготвим, ще получим много приятно индийско ястие. В Бразилия пък кората на бананите участва в множество рецепти на сладкиши (достатъчно е да а я поставим в блендър с малко вода, а след това да я смесим със основния блат на тортата).

Обелките на плодовете са полезни и за нашето здраве. Тези на ябълките например съдържат полифеноли – химикали, които, ни помагат в битката с раковите клетки, твърди проф. Уил Стюард от Лестърския университет.

Разбира се, преди да нападнете обелките на зеленчуците, уверете се, че са добре измити. По този начин може да сте сигурни, че не са останали каквито и да било бактерии. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ