Съставиха еталон на здравословна пица

Съставиха еталон на здравословна пица

Съставиха еталон на здравословна пица

Шотландски диетолози съставиха рецепта за пица, която покрива всички изисквания за здравословно хранене и в същото време носи оригиналния вкус на италианския специалитет. Изследването, в резултат на което е и рецептата за здравословната пица, е публикувано в Public Health Nutrition.

Според шотландските специалисти по хранене, съставките, нужни за съчетаване на полезното с приятното за приготвяне на пица „Маргерита” са: моцарела, домати, пълнозърнесто брашно и вид шотландски водорасли в качеството на подправка. Освен това, въпросните водорасли съдържат необходимата дневна доза витамини A, B12 и C, желязо, йод и фибри.

Съотношението между количеството тесто и добавките върху блата е подбрано така, че да отговаря на една трета от дневната норма за прием на въглехидрати, мазнини и белтъчини.  Така приготвената „Маргерита” е пълноценна здравословна храна, при това запазваща трдиционния си вкус, твърдят авторите на изследването.

В рамките на проучването си, те анализирали 25 пици „Маргерити” от различни ресторанти, изучавайки хранителната им стойност и съдържанието на витамини и минерали. Само в шест от тях количеството мазнини се оказало прекалено високо – над 53% от общата енергийна стойност на продукта. При две от пиците пък било установено напълно приемливо количество мазнини – под 11% от общата енергийна стойност.

По-голямата част от изследваните „Маргерити” показали обаче високо съдържание на въглехидрати - минимум 45% от енергийната стойност, а пет били пренаситени едновременно на мазнини и белтъчини. Нито една от изследваните пици, не е покрила от раз всички критерии за здравословно хранене. Което обаче не означава, че пиците и подобни блюда не могат да бъдат балансирани от диетична гледна точка, коментира ръководителят на изследванетно проф. Майк Лин. „И ние доказваме, че това е напълно постижими, при това без да пострадат вкусовите качества”, подчертава той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ