Как да определим колко траят храните?

Как да определим колко траят храните?

Как да определим колко траят храните?

Някои от нас внимателно следят датите на опаковките, указващи срока на годност на храните. Други обаче се отнасят към тях като към не особено важно предупреждение, пренебрегването на което не носи ясни последствия. Наистина ли трябва да се пазим от лакомствата с минала дата?

Доклад на щатското министерство на земеделието показва, че срокът на годност може да бъде сравнително условен. Ако на опаковката пише „Използвайте до...”, то е препоръчително да спазвате границата за употреба на продукта. Препоръката „Да се продава до...” обаче, която се използва в някои страни, не информира за пресността на храната.

Тя зависи до голяма степен от начина на съхранение на продукта. Храната, която е била в хладилник, ще остане прясна много по-дълго от онази, която е била просто оставена на лавицата, нали? Когато избирате какво да купите в магазина, отчитайте къде е поставен продуктът, в какви условия е бил съхраняван и сравнете с датата на опаковката. Обикновено тази дата указва срок малко преди реалното разваляне на продукта, за да се избегнат хранителни натравяния. Ето няколко съвета как да прецените сами свежестта на някои често срещани хранителни продукти, според портала StillTasty.com.

Кетчуп

Кетчупът ще запази качеството си в продължение на шест месеца от датата на производство, ако е поставен в хладилник. Внимателно следете дали не мирише странно и дали в него няма мухъл – ако е така, веднага го изхвърлете!

Зехтин

Зехтинът остава пресен 18-24 месеца, без значение дали е в хладилник, или не. Препоръчва се да го съхранявате на хладно и тъмно. Ако времето е много топло, може да го оставите и в хладилника. В повечето случаи ще сте привършили бутилката много преди зехтинът да е успял да се развали.

Яйца, сурови, в черупката

Остават годни за ядене 3-5 седмици в хладилника и до една година във фризера. Не е препоръчително обаче да ги замразявате дълбоко, когато са сурови и в черупката. За да сте сигурни, че ги съхранявате правилно, избягвайте класическото място на вратата на хладилника – оставяйте ги в най-хладната му част.

Пастьоризирано мляко

То обикновено става за консумация до една седмица след изтичането на срока на годност. Най-сигурният знак обаче е необичайният мирис или вкус – каквото и да пише на опаковката, ако млякото намирисва – не го пийте!

Йогурт

Плодовите млекца траят средно до седмица след изтичането на срока на годност, показват проучвания. Ако сте го замразили, оставете да се размрази в хладилника, а не в мивката.

Майонеза

Отворено бурканче майонеза е способно да издържи в хладилника цели 2-3 месеца след изтичането на срока на годност. Продуктът става негоден за ядене тогава, когато видите промяна в консистенцията и цвета му.

Туршия

Туршията е специално измислена, за да оцелява дълго. Киселите краставички могат да се консумират около година след приготвянето си, ако са в хладилник. Същото се отнася за маслините и каперсите в марината.

Соево мляко

Въпреки разпространените заблуди, соевото мляко има същата трайност като обикновеното. То може да издържи максимум седмица след датата, написана на опаковката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ