Науката зад 5-секундното правило за изпуснатата храна

Науката зад 5-секундното правило за изпуснатата храна

Науката зад 5-секундното правило за изпуснатата храна

5-секундното правило, което поколения наред оправдаваше изяждането на храна след като е паднала на мръсна повърхност, най-накрая придоби известна меродавност благодарение на микробиолози от Университета Астън, пише Obekti.bg.

Екипът, ръководен от проф. Антъни Хилтън, приключи изследване, което проучва пренасянето на често срещаните по пода бактерии като E. coli и  Staphylococcus aureus по храната.


След като изпускат филийка хляб, паста и бисквитка и бонбон върху различна повърхност, включително килим, ламинат и плочки, учените успяват да докажат, че „времето играе значителна роля при прехвърлянето на бактерия от пода върху храната“. С други думи – ако я вдигнете няколко секунди след падането, по храната ще има по-малко бактерии.  

Други фактори, освен времето, включват видът на пода и влажността на падналата храна. Така например е по-малко вероятно бактериите от килима да се прехвърлят върху сухо лакомство. Това обаче не важи за по-влажните храни, паднали върху плочки или ламинирана повърхност. Накратко – спагети, паднали на кухненския под? Не ги яжте. Бисквитка върху килима – хапвайте спокойно!

Проф. Хилтън обаче предупреждава: „Консумирането на храна, паднала на пода, носи риск от инфекции и зависи много от вида на бактерията, която се намира на земята.“

Все пак резултатите от изследванията би трябвало да донесат известно успокоение на хората, които прилагат 5-секундното правило редовно. Оказва се, че те са наистина много. 87 процента от запитаните от екипа на проф. Хилтън хора вече са хапвали храна от пода или биха го направили. „Нашето изследване показва, че изненадващо голям брой хора нямат нищо против да консумират храна, паднала на земят.“, казва професорът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ