ООН горещо препоръча всички да станат вегетарианци

ООН горещо препоръча всички да станат вегетарианци

ООН горещо препоръча всички да станат вегетарианци

Преминаване към веганско хранене в световен мащаб е от жизненоважно значение, за да спасим света от глад, недостиг на храна и следствията от климатичните промени в най-лошият им вариант. Това е основната препоръка в доклад на ООН, цитиран от в. "Гардиън".

Наложилият се в момента западен модел на хранене, в който преобладават месото и млечните продукти е неустойчив, предвид прогнозата, че населението на Земята ще нарасне динамично - до 9,1 милиарда души през 2050 г, цитира докладът мнение на експертна група за устойчиво управление на ресурсите от Програмата за околната среда на Обединените Нации (UNEP).

”Очаква се влиянието на земеделието да нарасне значително, поради увеличаващата се консумация на животински продукти от населението. За разлика от изкопаемите горива, е трудно да се открият алтернативи - хората трябва да ядат. Устойчиво намаляване на щетите може да бъде постигнато само със съществена промяна в световен мащаб в начина на хранене и то, в посока намаление на животинските продукти ”, пише още в доклада.

Вероятно в опит призивът да стане още по-убедителен, главният автор на доклада проф. Едгар Хертлуич заявява: „Животинските продукти причиняват повече щети отколкото производството на строителни материали като пясък или цимент, пластмаса или метал. Биомасата и фуражите за животни са вредни за околната среда също колкото изгарянето на изкопаемите горива.”

В подкрепа на тази теза в доклада се посочват следните данни:

- земеделието, особено производството на месни и млечни продукти, е отговорно за 70% от консумацията на прясна вода по света;

- 38% от общото използване на земя и 19% от емисиите на парникови газове.

На първо време, д-р Раджендра Пачаури, председател на Междуправителствената група по изменение на климата на ООН (IPCC), окуражава хората да спазват един ден без месо от седмицата за намаляване на въглеродните емисии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ