Гледай ме като Бог!

Гледай ме като Бог!

Гледай ме като Бог!

В средите на мениджмънт коучинга Джордж Клоутиър минава за странен, понякога скандален дори. Съветите му предизвикват разгорещени спорове, защото са доста хард, но в същото време са помогнали на хиляди бизнес лидери в затруднено положение. Точно затова, американското списание "Бизнесуийк" го определя като "Силният коз на обрата". Днес ви предлагаме една от прочутите хард теории на Клоутиър, споделена пред списание Entrepreneur пък кой знае - може и да помогне:)).

Джордж Клоутиър:

Компанията ви не е демокрация. Най-ефективни са тези лидери, които командват подчинените си (eстествено, в рамките на добрия тон) и винаги ги държат отговорни.

Повечето проблеми, които възникват в различните видове бизнес произхождат от една фатална характеристика: липсата на ясно изявено лидерско присъствие на собственика или управителя.

Аз съм голям привърженик на школата в мениджмънта, която можем да наречен „Гледай ме като Бог!”.  Затова, скъсайте милата на сърцето си диплома по мениджмънт. Притежанието и ръководенето на бизнес не е конкурс за известност и не сте там, с цел социален опит. Няма как да сте ефективен собственик и бизнес лидер, ако не предизвиквате респект сред служителите си. Да сте симпатичен е хубаво, но не е задължително. Трябва да отстоявате твърдо това, което искате.

Повечето бизнес лидери не го правят. Те посещават семинари и четат книги за чувствителността или как да накарат служителите да ги харесват. Искат да са приятели и колеги. Суровите и бързи правила предизвикват в тях отвращение. Оперират под влиянието на широко разпространеното схващане, че ще получат повече от служителите, ако са обичани.

Бъдете диктатор, но го правете, само ако сте убедени, че прилагате правилно методите на управление. Планирайте добре директивите си. Правилата ви трябва да са абсолютни, но и ясни. Уверете се, че ясно сте изяснили какви са очакванията ви от служителите и установете процес, чрез който те ще се чувстват отговорни, но без да ги държите на каишка.

И не се страхувайте да заявите "Аз съм шефът!", когато се налага. Защото ако нещата не вървят добре, вината ще е ваша.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ