Акула, делфин, кит и медуза - с каква енергия разполагате днес?

Акула, делфин, кит и медуза - с каква енергия разполагате днес?

Акула, делфин, кит и медуза - с каква енергия разполагате днес?

В океана на бизнеса плуват четири вида животни - акула, делфин, кит и медуза. Кой от тях сте вие сега, зависи от начина, по който разпределяте енергията си във времето.

В отделните дни разполагаме с различни видове енергия, обяснява сп. Entrepreneur. Обикновено всеки организира задачите си така, както чувства, че ще изразходва физическите си ресурси най-ефективно.

В помощ на правилното планиране на задълженията са измислени теориите на тайм мениджмънта, които разглеждат времето като оскъден ресурс. Някои специалисти обаче не са съгласни с това акцентът да се поставя върху времето.

„Няма такова нещо като мениджмънт на времето. Има само активен мениджмънт във времето, което ни е дадено”, твърди финансовият планьор и бизнес визионер Томас Леополд.

Ключът е в това да съумеете да организирате приоритетите си по различен начин (нещо, което е във вашия контрол). И да го направите така, че количеството време, с което разполагате (и което не е в контрола ви) да бъде достатъчно.

Един от най-добрите начини да повишите ефективността си в работата е, като се фокусирате не върху разпределяне на времето си, а върху изразходването на физическата и психическата си енергия.

В това отношение мениджърите постоянно влизат и излизат от ролята на описаните вече четири вида животни:

  1. Акули. Това са тези, които видимо за всички имат много енергия, но тя е предимно негативна. Това са хората, които са по-скоро реакционно, отколкото професионално настроени. Целият свят им е крив, нищо днес не се върши добре, този бизнес е обречен... Поведението им много натоварва, но и мотивира, защото предизвиква страх.
  2. Делфини. Те преливат от позитивна енергия. Те вдъхновяват и не контролират. Пълни са с ентусиазъм и хората искат да са около тях, за да получат положителна обратна връзка. Всички са на тяхната вълна. Което пък от друга страна означава, че няма опозиция, а това не е конструктивно.
  3. Китове. Те са с ниско ниво на енергия и също както морските бозайници са тромави и нямат зъби, така че не се очаква да "откъснат" нечия глава. Понякога са твърде бавни, за да оцелеят и свършват на плажа.
  4. Медузи. Имат малко енергия и тя е негативна. Не са продуктивни и са сърдити на всички. Никой не иска да е около тях и единствената утеха е, че заради това излъчването им няма да нанесе масови поражения.

За да управлявате енергията си правилно се замислете честно и обективно, без прекалена самокритика, кои емоционални източници ви пречат и кои ви помагат да се справяте най-добре. Този род източници варират от чисто здравословните проблеми до отношенията с близките.

И още нещо важно – спрете да мислите, че изразходвате енергията си за да оцелеете. Настройте се така, че да възприемате усилията си в името на някакъв просперитет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ