Прокуратурата обяви за издирване съдия Румяна Ченалова

Прокуратурата обяви за издирване съдия Румяна Ченалова

Прокуратурата обяви за издирване съдия Румяна Ченалова

Прокуратурата обяви за общодържавно издирване съдия Румяна Ченалова, чието име бе замесено в скандала по делото „Белведере”. Тя бе отстранена от длъжност за 6 месеца, след като проверка по публично изнесени данни от френския посланик Ксавие дьо Кабан по случая „Белведере” установи нарушения от нейна страна.

В тази връзка съдия Ченалова е трябвало да се яви, за да й бъдат връчени постановленията за повдигане на обвинения за престъпление по служба и документно престъпление.

На 25 март е била връчена призовка на Ченалова да се яви на 31 март, за да получи постановленията, става ясно от съобщението на прокуратурата. В призовката са били посочени и резервни дати за явяване - 2, 6, 9 и 20 април.

На 30 март в прокуратурата са били депозирани две молби - една от Ченалова, в която се казва, че адвокатът й Станимир Ченалов (б.р. – брат на съдия Ченалова) не може да се яви в периода от 31 март до 4 април поради уважителни причини.

Втората молба е внесена от самия Ченалов и в нея той посочва, че е ангажиран във всички работни дни на април, без 27-и, както и на три дати от месец май.

В същото време, на 6 април - една от посочените като задължителни за явяване дати, Ченалов депозирал в Софийска градска прокуратура молба за неявяване на сестра си по уважителна причина заради влошено здравословно състояние като приложил и болничен лист, издаден от лекар в Стара Загора с предписание за домашно лечение.

Установено е обаче от разследването, че неявяването на Румяна Ченалова на 6 април не е било по уважителни причини. Затова било указано на Областна дирекция "Охрана" - София и Областна дирекция "Охрана" - Стара Загора тя да бъде принудително доведена.
Съдийката не е била открита на нито един от известните й адреси и заради това е обявена за общодържавно издирване.

Информация за престъпленията, в които е обвинена Румяна Ченалова, с оглед защита на тайната на разследването, ще бъде предоставена след предявяване на постановлението й за привличане като обвиняема, уточняват от прокуратурата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ