Столичната община ще бута "Кошарите"

Столичната община ще бута Кошарите

Столичната община ще бута "Кошарите"

Една от цитаделите на българския поп фолк – прочутият ресторант „Кошарите” в София, може скоро да падне. Столичната община ще провери дали са законни са постройките на ресторанта в кв. "Лозенец" и ако има градежи без разрешение, ще бъдат съборени, заяви главният архитект Петър Диков по време на днешната сесия на общинския съвет.

Заведението се държи от емблематичната за жанра фигура Константин Динев, който е бивш съпруг на фолкпевицата Анелия и настоящ другар в живота на фолкдивата Емилия. По предварителна информация собствениците на ресторанта имат разрешение за сграда от 152 кв. м, а ресторантът се простира на 500 кв. м., обясни мотивите за предстоящата проверка арх. Диков. Съдбата на „Кошарите” влезе в дневния ред на Общинския съвет заради предложение на Диков да се гласува промяна в регулационния план на парка, където се намира ресторанта

Парцелът от 1250 кв. м частна общинска собственост, в който е и заведението, беше обединен с гората от 36 дка в съседство. Територията беше отредена за озеленяване, където нормата на застрояване е 2%. Районният кмет Прошко Прошков и част от общинските съветници съзряха обаче опасност всичко това да доведе до узаконяване на незаконните постройки на ресторанта, тъй като с промяната общата площ на застрояване става 740 кв. м.

"След като направим проверката и ако не представят документи за постройките над тези 152 кв. м, ще започнем процедура по премахването им", обясни Диков. Това обаче може да се проточи с години, тъй като собствениците имат право да обжалват заповедите за събаряне. "Аз съм за махането на ресторанта заради ужасното паркиране в района", каза още Диков. Чак днес на заседанието той научил кой е собственик на „Кошарите”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ