Венеция потъва по-бързо от очакваното

Венеция потъва по-бързо от очакваното

Венеция потъва по-бързо от очакваното

Венеция може да тръгне по пътя на Атландида по-скоро отколкото си мислехме. Учените отдавна знаят, че "плаващият град" потъва, но ново изследване показва, че това се случва много по-бързо от изчисленото преди.

Според измервания, извършени от Института по океанография в университета на Калифорния, италианският град потъва с до два милиметра на година и се накланя с 1-2 мм на изток, съобщава MSNBC.com.

Националният център за научни изследвания на Италия обяви, че резултатите не са "нищо ново." "Ние сме публикували същите заключения още през 1992 година", уточниха италианските учени.

Служителите от Consorzio Venezia Nuova - групата, която отговаря за опазването на Венеция и нейната лагуна, обаче не са съгласни с изводите на американците и сънародниците си. По техни изчисления Венеция потъва с три сантиметра на век.

"Сега казват, че потъването е два милиметра годишно, което означава, че Венеция потъва с 20 см на всеки 100 години", каза неназован служител от Consorzio Venezia Nuovа. "Това е повече от пет пъти, в сравнение с нашите изчисления", добавя той.

Природните сили, като честите наводнения и повишаването на морското ниво са цитирани като причина за потъването на уникалния италиански град. Властите се опитват да стопират процеса чрез изграждане на подвижни язовирни стени за защита от наводнения. Изграждането им е на финала.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ