Русия ще колонизира Луната и Марс

Русия ще колонизира Луната и Марс

Русия ще колонизира Луната и Марс

Русия определи общата концепция на програмата си за изследване на Космоса. Като главни задачи пред страната са определени тя да увеличи присъствието си в земната орбита, да изследва и колонизира Луната, както и да започне да проучва Марс и други обекти от Слънчевата система, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на писмено изявление на заместник-премиера Дмитрий Рогозин.

По думите му определените цели трябва да помогнат на руската космическа индустрия да формира пазар за космически услуги и да постигне напредък в проучването и „разработването” на ресурси от далечния Космос.

Руската космическа агенция Роскосмос, държавната ядрена корпорация „Росатом”, няколко министерства и Руската Академия на науките (РАН) са били инструктирани да съставят предложения за възможно най-бързото осъществяване на тези проекти.

Според Рогозин ключовите тенденции в този национален проект ще бъдат създаването на ядрени електроцентрали и плазмени технологии за конвертиране на енергия, развитието на биотехнологиите, роботиката и новите материали, които могат да бъдат добивани от Космоса.

Руските учени вече работят върху пилотиран космически кораб, който ще бъде използван за изпращането на мисии до Луната и Марс. Провеждат се проучвания за създаването на „мощни орбитални транспортни съоръжения, без които изследването на Луната и Слънчевата система е невъзможно”. 

Според предварителните планове първите лунни бази трябва да бъдат изградени около 2030 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ