Все по-малко британци плащат в брой

Все по-малко британци плащат в брой

Все по-малко британци плащат в брой

Разплащането с кредитни карти във Великобритания все повече доминира използването на хартиени банкноти и монети, пише „Дейли Телеграф”. До 2015 г. британците ще плащат в брой двойно по-малко, отколкото чрез транзакции, сочат данните от официален доклад на правителствени специалисти.  

В 59% от близо 37-те млрд. разплащания във Великобритания през 2009 г. са използвани пари в брой. Статистиката показва, че британците масово предпочитат да разполагат с парите си без да ги виждат и докосват. 10 години по-рано, през 1999 г., процентът на разплащането в брой в страната е бил значително по-голям – 73 на сто.

Според Съвета по разплащанията – търговска организация, която представлява банките, бизнеса с кредитните карти и индустрията на печатане на пари в страната – съотношението между плащането чрез банкноти и монети и банковите транзакции от сметка в сметка до 2015 г. ще бъде в полза на транзакциите. Съветът прогнозира, че към 2018 г. само 45% от плащанията във Великобритания ще бъдат в брой.

Тези цифри притесняват международните финансови специалисти, които не одобряват тенденцията на доминация на кредитните карти във Великобритания и другите развити икономики. Банките в Европа не бива да стимулират възникването на „безпарични” общества, защото това ще навреди на финансовите процеси първо в самите държави, а след това и в света, коментират експертите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ