Гърция поиска „Южен поток” на своя територия

Гърция поиска „Южен поток” на своя територия

Гърция поиска „Южен поток” на своя територия

Гръцките власти имат сериозен интерес към газовия проект „Южен поток”. Министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Янис Маниатис заяви, че страната му е заинтересована тръбите да минават през нейната територия.

„Нашата динамична работа с „Газпром” може да стане още по-успешна с изграждането на разклонение на газопровода през Гърция", заяви министърът, цитиран от БГНЕС. Според него реализацията на този проект би обезпечила маршрут на доставка на природен газ за Гърция.

Той направи предложението по време на 17-ото ежегодно Общо събрание на Европейския делови конгрес в Атина, чиито председател бе директорът на „Газпром” Алексей Милер.

Гръцкият министър обясни още, че „Газпром” е перспективен доставчик на газ за Гърция и цяла Европа и посочи, че диалогът между ЕС и Русия е важен за външната енергийна стратегия на Европа.

Припомняме ви, че наскоро и друга наша съседка - Турция, изяви апетит „Южен поток” да преминава през нейната територия.

Съдбата на трасето на газопровода, част от което по първоначални планове трябва да минава през България, стана заложник в отношенията между ЕС и Русия заради анексирането на Крим. Освен това, още отпреди руско-украинската политическа криза, ЕК има сериозни възражения срещу проекта с аргумента, че е в нарушение на третия енергиен пакет на ЕС и най-вече с изискването, че производител не може да бъде и доставчик. Европейските страни, през които трябва да преминава „Южен поток”, са в усилено търсене на приемливо юридическо решение на казуса.

Въпреки разногласията, проектът не е замразен, даже напротив – в началото на седмицата бе избран строител за българския участък на газопровода. Това е българо-руският консорциум „Стройтрансгаз консорциум”. В него влизат руската компания ЗАО „Стройтрансгаз” и българската „Газпроект Юг“ АД. Очаква се реалното строителство да започне до края на настоящата година, а до 2018 г. да бъде достигнат пълния капацитет на газопровода от 63 млрд. куб м/газ.

 Изграждането на "Южен поток" в България ще струва 3,5 млрд. евро. Русия ще отпусне заем от 620 млн. евро без банкови гаранции при срок за погасяване от 22 години и лихва от 4,25%. Заемът ще бъде с 5-годишен гратисен период - по време на строителството, а първите дивиденти се очакват през 2019 г. На територията на България газопроводът ще преминава през 11 области и ще е с обща дължина на трасето около 540 км.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ