ЕК подкрепя идеята за газов хъб в България

ЕК подкрепя идеята за газов хъб в България

ЕК подкрепя идеята за газов хъб в България

Налице са всички предпоставки за получаване на европейска подкрепа за построяване на газов хъб в България, убедена е Теменужка Петкова, миистър на енергетиката. Първо, България и европейската общност ще спечелят сигурност на доставките чрез диверсификация както на източниците, така и на маршрутите, посочи Петкова в ефира на БНТ.

За целта ще се наложи рехабилитация на газовата инфраструктура на страната и изграждане на нови газопроводи с дължина 845 км.

„Безспорен факт за успеха на идеята за газов хъб е, че първото заседание на европейска група на високо равнище ще се състои в София”, посочи министър Петкова. Това, по думите й, показва, че Европейската комисия подкрепя твърдо намеренията на българското правителство.

Всички технически параметри ще бъдат презентирани днес пред европейските партньори. По инициатива на министър-председателя Бойко Борисов в София се събира група на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

В разговорите на първата среща на групата се очаква да участват зам.-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, представители на страните от Централна и Югоизточна Европа.

От българска страна в срещата на групата ще вземат участие вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и заместник-министър Антон Павлов.

На срещата ще бъдат обсъдени енергийните предизвикателства пред България, развитието на газовата инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа и потенциалното им въздействие върху сигурността на доставките на гориво за ЕС. В частност Групата ще бъде натоварена със задачата да оцени дали и как създаването на енергиен хъб в България ще спомогне за постигането на целите на европейския енергиен съюз, посочва БГНЕС.

Заседанието на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа ще се проведе в резиденция „Бояна".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ