Стойнев: Държавата може да национализира ЕРП-тата

Стойнев: Държавата може да национализира ЕРП-тата

Стойнев: Държавата може да национализира ЕРП-тата

Държавата може да поеме трите ЕРП-та, ако те не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на лицензите им. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Крайният срок, в който дружествата трябва да изплатят дължимите суми към НЕК от 320 млн. лв., изтича във вторник. Задълженията на EVN са в размер на 67 млн. лв.”, уточни министърът, цитиран от „Дарик”.

Вижте още: ЕРП-тата дължат на НЕК над 318 млн. лв.

По думите му, проблемът не е в НЕК, а в енергийната сигурност на страната. При работното си посещение в завода на „Шнайдер Електрик" край пловдивското село Радиново, министърът заяви, че компанията може да се включи в реализацията на проектите за Седми блок на АЕЦ „Козлудуй" и „Южен поток".

Тези компании, които спазват закона ще бъдат подкрепени от Правителството, категоричен е Стойнев.

Преди ден министърът на икономиката заяви, че ЕРП-тата са извършили огромно нарушение. По думите му по време на управлението на ГЕРБ е създадена методика за компенсиране на изкупуването на зелената енергия, която по принцип е паднала в съда. „Магистратите обаче не определят как ЕРП-тата трябва да бъдат компенсирани и дружествата на своя глава решават да се компенсират, като не плащат дължимото на Националната електрическа компания (НЕК)”, обясни Стойнев.

Според него Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР) може да използва всички законови средства, за да прекрати този порочен процес, като намерението е да се стартира процедура по отнемане на лиценза и на трите електроразпределителни дружества.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ