Гърция тежи на европейските акции

Гърция тежи на европейските акции

Гърция тежи на европейските акции

Американският пазар слезе до най-ниското си равнище за последния един месец, позитивните новини за заетостта в САЩ не успяха да върнат интереса на инвеститорите. Такива положителни изненади, макар и по-редки напоследък, връщат очакванията, че Федералният резерв ще повиши лихвите и водят до натиск върху цените на акциите.

За сериозни разпродажби още не може да се говори и думата корекция не се среща сред коментарите на анализаторите. Щатският пазар загуби по-малко от процент през миналата седмица, като най-добре се представиха технологичните книжа. Банките и транспортните компании също се търгуваха на положителна територия.

Разбира се, изключения не липсваха. Книжата на производителя на чипове Intel паднаха с над 7% през седмицата, след като стана публична информацията за предстоящата покупка от компанията на по-малкият производител на чипове Altera за 16 милиарда долара. Сделката се посреща добре от анализаторите, тъй като ще диверсифицира продуктите на Intel.

Европейските индекси загубиха около 2% от стойността си през миналата седмица. Причината, както не е трудно да се отгатне, отново е Гърция. Страната пропусна да направи плащане за МВФ, а преговорите с кредиторите от ЕС за нова финансова помощ са зациклили около това дали Гърция трябва да продължи с мерките за икономии. ЕС иска да получи твърди гаранции за реформи в публичния сектор, които да гарантират свиване на бюджетния дефицит и изплащане на бъдещите задължения. Гърция, от своята страна, продължава да настоява за сериозни отстъпки, които да позволят възстановяването й. Разминаването между позициите на политиците свали акциите в Европа, като гръцкият пазар се оказа най-много губещ от несигурността. Загубите му през седмицата почти достигнаха 5%, а изтеглянето на пари от банковата система продължава със стабилни темпове. Кога и как ще се разреши този проблем, предстои да видим.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ