Девалвацията на юана срина европейските пазари

Девалвацията на юана срина европейските пазари

Девалвацията на юана срина европейските пазари

Европейските индекси отчетоха значителни загуби през миналата седмица, когато немският индекс DAX падна с 4,4%. Подобен спад имаха пазарите в Холандия, Франция и Белгия, а Великобритания се представи малко по-добре със само 2,5% намаление. Разпродажбите се дължаха единствено на решението на Китай да обезцени валутата си, като загубите на индексите бяха натрупани веднага след новината за юана.

Индустриалните компании пострадаха, тъй като ще загубят предимство в международната търговия, а негативните настроения се пренесоха върху всички книжа, независимо от подобряването в икономическите новини за Европа.

Щатският пазар се покачи и завърши седмицата с повишение за разлика от европейските книжа. В известна степен се дължеше на поевтиняването на долара през това време, тъй като първоначално индексите в САЩ също реагираха негативно на обезценката на китайския юан. Икономическите новини бяха по-скоро позитивни. Индустриалното производство в САЩ се подобри повече от прогнозите, което обаче не е причина за ентусиазъм сред инвеститорите, тъй като бяха направени корекции надолу в данните за предишните месеци. Продажбите на дребно също показаха подобрение, което се дължи на възстановяването на пазара на труда и доходите на населението.

Корпоративните новини бяха изненадващо разнообразни и допринесоха за по-доброто представяне на щатските книжа. Интернет компанията Google обяви плановете си за преструктуриране и направи промени в мениджмънта. Това подкрепи акцията, която се повиши с 4% през седмицата. Нагоре бяха и книжата на Tesla, след като производителят на електрически автомобили обяви плановете си да набира нов капитал. Положителната реакция на инвеститорите идва след поевтиняването през предходната седмица.

Петролните компании приключиха предимно на положителна територия, въпреки поредното силно поевтиняване на суровината. Американският петрол достигна 42 долара, което се възприе добре само от компаниите в доставките на електричество и останалите комунални услуги. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ