Медийни пререкания заради изложба, посветена на Хитлер

Медийни пререкания заради изложба, посветена на Хитлер

Медийни пререкания заради изложба, посветена на Хитлер

Изложба, посветена на живота и делото на Адолф Хитлер разбуни духовете и предизвика задочни спорове между медиите.

Експозицията под надслов "Хитлер и германците - нация и престъпления" е първата, свързана с Фюрера след 1945 г. и беше открита в края на миналата седмица в  Националният Исторически музей в Берлин.

Тя взриви медийното пространство, като повечето чуждестранни медии излязох с коментар, че изборът на темата с фокус върху Хитлер, нарушава табу, трайно установено с годините.

Експозицията привлече слабо внимание и не изпълни първоначалния си замисъл да провокира вътрешен интерес към германската история, отбелязва в отговор „Шпигел“. „Това е една пропусната възможност, защото Германия трябва да намери нов подход към противоречивото си минало“, пише изданието.

„Британски телевизионен канал създаде впечатлението, че това е първият път, в който германците се изправят пред миналото си. Не е вярно. Няма нищо основополагащо в експозицията, освен безспорното задълбочено проучване.

Митът за невинната нация, поведена в заблуда от злия кръг от хора беше развенчан преди повече от десетилетия като немощно оправндание на поколението, което идва след това. Всеки, който все още вярва в него, е безнадеждно невеж.

В продължение на години изложби, свързани с нацисткия период, са поставяни в различни градове на Германия“, коментира още „Шпигел“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ