Шандор Чани: Икономиката на България ще нарасне с 3,4% в следващите няколко години

Шандор Чани: Икономиката на България ще нарасне с 3,4% в следващите няколко години

Шандор Чани: Икономиката на България ще нарасне с 3,4% в следващите няколко години

 

- Господин Чани, как кризата се отрази на банковия сектор?

- Като цяло кризата промени икономическата ситуация в много страни. В най-голяма степен се отрази върху способността на хората да обслужват кредитите си. Това, което промени обаче най-много е системата за регулация на банките. Появиха се нови и по-стриктни европейски мерки и норми за регулация, които да гарантират капиталовата сигурност на банковите институции, затова и тяхната цена се покачи. Очакваме обстановката да се върне към нормалното в следващите години. Това, което обаче ще се промени за дълго време, а може би и завинаги е рисковият мениджмънт на банките. За съжаление никой не може да каже кои са най-правилните стъпки в подобни трудни моменти, тъй като винаги се изисква различен подход.

 

- Какви са най-големите рискове пред банките в момента?

- Смятам, че кредитирането и търсенето на банкови услуги в следващите няколко години ще се възстанови, както и че кредитния портфейл на банките ще се подобри. Когато през 2008 г. кризата дойде в Унгария пазарът се срина. Нормално е и банката да последва състоянието на страната, въпреки това ние успяхме да останем стабилни. Анализ на Европейската централна банка показва, че сред 65 банки ОТП е втората най-стабилна в Европа. Всички други банкови институции в региона разчитат на западноевропейски или американски по-големи структури, което ни прави най-самостоятелната банка в Източна Европа. След кризата за нас най-важното е не да предприемаме рискови стъпки, а да запазим стабилността и растежа в групата. Това не е първата стагнация която преживяваме, тъй като през 1998 г. в региона имаше и друга криза – руската. Това ни дава опит, но въпреки това ситуацията през 2008 г. беше нова и съвсем различна. Дори и най-добрите анализатори в момента не са способни да прогнозират дали няма да има второ повторение на кризата, тъй като световната обстановка много се промени през последните години, но ние сме оптимисти.

 

- Как оценявате работата на българската Банка ДСК?

- Когато стъпихме на българския пазар и купихме банка ДСК имаше слух, че клиентите няма да разчитат на ОТП и ще избягат. Това не се случи и ни направи още по-силни. Успяхме да затвърдим името на банката и да запазим позициите си, а сега насочваме усилията си в развитието на мобилното и интернет банкиране, в което е бъдещето. Банка ДСК съвсем наскоро вече предложи подобни услуги. До 2015 г. очакваме, че България ще постигне ръст на икономиката от 3,4%, а банковият сектор ще отбележи 12% ръст, което открива пред нас много нови възможности. Доволни сме от пазарния си дял в България, където банката ни е най-силната и стабилна от цялата група и искаме да продължим растежа си там.

 

- Какви са плановете ви за развитие в бъдеще и планирате ли покупката на нова банка и кога е най-подходящият момент за това?

- Най-добрият момент е веднага. Разбира се ако намерим добро предложение. Гледаме много активно за разширяване на пазарния дял в Румъния, където имаме интерес към покупката на банка. Другите страни, които са много важни за нас в това отношение са Словакия, Сърбия и Хърватия. Имаме достатъчно капитал и бихме искали да го вложим в нова банка, но не на всяка цена.

 

ШАНДОР ЧАНИ е председател на управителния съвет на OTP Bank. Завършил е Бизнес администрация в Колежа по финанси и счетоводство и икономика в Университета по икономически науки в Будапеща. Също така е квалифициран специалист по ценообразуване и сертифициран одитор. След дипломирането си е работил в Министерство на финансите и Министерство на земеделието и хранителната промишленост. Бил е ръководител на отдел в банка Magyar Hitel и заместник изпълнителен директор на K&H Bank. Член е на Европейския съвет на директорите за MasterCard и съпредседател е на националната асоциация на предприемачите и на работодателите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ