Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

2500 евро средна заплата у нас сега. Как може да се случи?

Руслан Стефанов

Горе-долу подобен въпрос зададох на съветник на една от най-големите международни банки в Ню Йорк преди време: каква стратегия да следваме, за да живеем по-добре? Отговорът беше кратък като от бестселър по бизнес мениджмънт: "Ако гледаме реалистично, България няма голямо геостратегическо значение, има почти нулева геополитическа тежест и е пренебрежимо малък пазар. Единствената стратегия, която Ви остава е ... станете богати! Както направиха датчаните. Съсредоточете се само върху онова, което ви носи по-голям доход при най-малки разходи". Кратко и ясно. И ужасно безполезно, ако не го превърнеш в действие.

През последните десет години националният доход и средната работна заплата в България се удвоиха. Трябва да сме направили нещо правилно, за да сме в групата на страните, които се справят добре с кризата без да са прибягвали до помощ отвън.

Изстраданият урок номер едно е: финансовата дисциплина се отплаща с по-голямо богатство. Колкото и да е скептичен работещият българин той ясно съзнава, че макар и по-беден е по-добре от гръцките си колеги. Според придобилите популярност напоследък изследвания на щастието и поведенческата икономика в надпреварата да станеш по-богат по-важно е непрекъснатото постъпателно движение, отколкото абсолютният размер на богатството.

Преди няколко години Центърът за изследване на демокрацията посочи областите, в които подобряването на държавното управление е наложително, ако искаме да сме по-богати: приватизация, обществени поръчки, лицензиране, държавни разходи, конфликти на интереси, конкуренция. Загубата на доход от лошо управление е трудно измеримо, но ако съберем всички пропуснати ползи и нанесени щети, идентифицирани в годишните доклади за оценка на корупцията, вероятно сега можехме да бъдем поне три до четири пъти по-богати спрямо началото на хилядолетието. Урокът е – за да функционират пазарите, които създават богатство, трябват работещи институции. Ще ставаме толкова по-богати, колкото по-конкурентоспособни са българските фирми и колкото по-висока е производителността на труда. Международният институт за развитие на мениджмънта в Швейцария дава над 300 показателя за конкурентоспособност. От тях могат да бъдат изведени няколко важни извода за факторите, които ще ни направят по-богати. Не е достатъчно да имаш най-ниските заплати, вкл. на мениджърите, и най-ниските данъчни ставки в Европа, ако не предлагаш по-високо качество на работната сила и на държавната администрация. По-качествени образование и научно-технологична система са най-важните дългосрочни фактори за повишаване на доходите в страната. Българската администрация трябва да развие капацитет да предоставя висококачествени услуги на гражданите и бизнеса, вместо да се изживява като наказателен отряд. Накрая ще заключа, че постигането на средна заплата от 2500 евро е възможно, но през следващите десет – петнадесет години, но за да се реализира е необходима огромно количество работа и енергия. И лидерство. Историята на националните катастрофи ни учи, че липсата на добри лидери е пагубна, дори да спечелим всички битки.

Руслан Стефанов, списание „Мениджър”

още от Коментари
12
Четвъртък
Декември