2500 евро средна заплата у нас сега. Как може да се случи?

2500 евро средна заплата у нас сега. Как може да се случи?

2500 евро средна заплата у нас сега. Как може да се случи?

Средната месечна заплата в България е ниска, но тя отразява това, което произвеждаме. Казано с други думи на толкова средно се оценява нашият труд. Оттук идва и терминът производителност на труда, зад който се крие отговорът на въпроса защо получаваме точно такава заплата. Какво всъщност трябва да направим, за да я уваличим с 8 пъти?

България е с най-ниска производителност на труда от всички страни-членки на ЕС. И затова са ни най-ниски заплатите.  За да получим 2500 евро трябва рязко да увеличим продуктивността си. Ето как може да се случи това:

  • трябва да работим повече, това и децата го знаят. Въпреки че много от нас смятат, че сме шампиони в тази дейност проучване на The Economist показва, че българите имаме най-много неработни дни в годината – общо 55 (официални празници, полагаем годишен отпуск и среден брой взети болнични). За сравнение един германец почива средно 37 дни в годината.
  • повече капитал, по-малко труд – капиталоемките фирми са по-ефективни от тези, които отказват да използват машини и нови технологии. Един багер може да изкопае една дупка 5 пъти по-бързо отколкото човек с лопата. Това означава и 5 пъти по-висока производителност. Затова е необходимо използването на повече иновативни подходи и „копиране” на добрите практики от Европа.
  • по-добро ноу-хау, организационна структура и управленски способности. Все още много хора не вярват в тези неща, но привличането на доказал се мениджър, който да внесе нови умения и начин на работа, може да направи една компания по-конкурентна и да увеличи производителността й за кратко време;
  • квалификация и умения на служителите – инвестирането в образование и обучение е най-добрата инвестиция. България е на едно от последните места в класацията учене през целия живот, което се отразява и на качеството на работата. По-образованите и квалифицирани работници са склонни да бъдат по-продуктивни. А по-продуктивните общества растат по-бързо и стават по-богати;
  • по-конкурентоспособна и стабилна среда, която да привлича чужди инвестиции. Важно е държавата да води прогнозируема финансова политика. Балансиран бюджет, нисък дълг, запазване на ниско данъчно бреме, електронно правителство и т.н. – все условия, които привличат повече чуждестранни инвеститори, които да отварят нови заводи и да осигуряват нови работни места. Инвестициите са пряко свързани с ръста на нашите заплати. Разбира се има и друг начин да увеличим заплатите на 2500 евро. Държавна намеса, която шоково да вдигне минималната заплата, пенсии и социални плащания, с което да принуди бизнеса да направи същото. Това обаче е изключително опасно и вредно за икономиката, защото може да предизвика криза, фалити на фирми и т.н. Като цяло намесата на държавата трябва да се ограничава до това да създава и поддържа конкурентна среда, с която да привлича инвестиции и бизнесът да се развива.

Калоян Колев, списание „Мениджър”

Още една гледна точка по въпроса можете да прочетете ТУК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ