нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

3 причини да прочетете „Томичукалата“ от Стивън Кинг

Стивън Кинг отново завладява българския пазар – този път с 784-те страници на световния бестселър „Томичукалата“.

Ако нямате представа що е „томичукала“ и има ли то почва у нас, продължавайте да четете надолу – обобщихме три причини, поради които този култов хорър роман би могъл да ви допадне.

Причина №1: Ужасяващо реалистично представеният сюжет.

Летяща чиния с диаметър 300 м е заровена плитко в горичка в близост до Хейвън, най-забутаното от забутаните градчета в САЩ. На тази странна находка се натъква Боби Андърсън, местна саможива жена с леко посивяващи коси. Вместо да се обади в полицията или поне да сподели с някого за откритието си, тя копае ожесточено в продължение на седмици, за да разкрие целия корпус на странната машина. Докато все по-голяма част от чинията се показва на повърхността, в живота на Боби започват да се случват странни неща, а старото й куче непреодолимо се подмладява с всеки изминал ден.

Звучи напълно недостоверно, нали?

Нещата, които Стивън Кинг успява да сътвори с този сюжет и с тази героиня обаче, ще ви накарат не само да прелиствате с трепет всяка страница, за да разберете какво ще се случи с чинията и злощастните обитатели на Хейвън; ще започнете да гледате подозрително всяка горичка наоколо и да търсите зелен отблясък в очите на всяко куче, с което се разминавате.

Причина №2: Томичукалата!

Думата наистина съществува в английския език. Ако потърсите значението й в “Пълен речник на Уебстър”, ще откриете, че томичукалата са великани или духове, които обитават изоставените мини и пещерите. Призраци на умрели миньори, които бродят из вече непроходими тунели и почукват с кирките си в търсене на спасение.

В едноименната книга на Стивън Кинг томичукалата са нещо повече от това – представете си, че има сила, която бавничко почуква в съзнанието ви, проправяйки път на страха, маниите, мрака. Сила, даваща ви свръхестествени способности, които можете да използвате само за да се самоунищожите.

Хейвън не съществува. Героите са измислени. Това произведение е плод на въображението, с едно изключение: „Томичукалата“ са истински.“, пише самият автор в предговора си. След като завършите книгата, ще разберете защо.

Причина N3: Почитател сте на Стивън Кинг... или все се каните да прочетете нещо негово, но не сте го сторили още

“Томичукалата“ е едно добро въведение в света на Стивън Кинг, тъй като само в рамките на един роман можете да разберете защо американският писател е наричан „Краля на ужаса“ и защо книгите му се продават в такива огромни тиражи.

Ако пък харесвате писателя, „Томичукалата“ със сигурност няма да ви разочарова – в нея има всички познати съставки, които правят творчеството на Стивън Кинг гениално. Както в повечето негови произведения, и тук главните герои са обикновени хора, с които повечето от читателите лесно се идентифицират. Стилът на писане е изключително плавен, без излишни думи и досадни описания. Всяко изречение сграбчва сърцето на четящия с кукичка и го дърпа към следващото. И така в продължение на 784 страници.

Поръчайте „Томичукалата“ с ексклузивните 26% отстъпка от E-zona.bg

още от Култура