Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха (част 2)

Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха (част 2)

Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха (част 2)

Лидерството и успехът вървят ръка за ръка и във футбола, и в бизнеса. Много общо има между големите треньори и големите мениджъри. Беседата между Фабио Капело - един от най-големите съвременни треньори, който в момента води отбора на Русия, и Левон Хампарцумян - уважаван български банкер, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, показа това. Тя се проведе пред избрана група предприемачи и мениджъри в хотел „Балкан” в София.  Преди няколко дни публикувахме първата част. Днес е продължението.

Екипът

Фабио Капело: За да е успешен един отбор, компания или бизнес, е необходим екип. Аз работя с този екип, винаги се интересувам от мнението на хората в него. Не искам да действам сам. Но много важно е в този екип да има мислещи хора, които не само да ми отговарят с „да”. Това съгласие е опасно. Не мога да се доверя на хора, които винаги са съгласни с мен. Винаги питам хората как можем да се справим с проблема. Изслушвам внимателно всички и накрая вземам своето окончателно решение. Какъвто и да е проблемът обаче, той трябва да се анализира и премисля многократно. Имайте предвид, че аз не съм само футболен треньор. Карал съм курсове по психология, по управление на фирми. И това, което съм научил е, че когато гледаш нещата от 360 градуса, тогава можеш да вземеш правилно решение.

Левон Хампарцумян: За да се справи с проблемите или за да ги избегне, компанията трябва да има добър екип, професионализъм и инстинкт. Но най-важното от всичко, за да си успешен, са многото часове труд. Често се случва, когато заспивам вечер с неразрешен проблем, тайничко да се надявам да получа някакво просветление в съня си. Но никога не се получава така. На другия ден просто трябва да запретнеш ръкави и да свършиш работата.

Магическият компонент

Фабио Капело: Ако един човек не се интересува от отбора, той няма място в него. На всеки се случва да сгреши, но превърне ли се една грешка в систематично действие, този човек не е за моя екип. Когато добрите играчи имат желание за работа, нещата се случват. Който обаче си прави каквото иска, няма място при мен. Такива хора, за съжаление, има много и колкото и да им помагаш, те си остават същите. Където и да отидат, те се държат по същия начин.

Левон Хампарцумян: През последните години всички позиции, на които съм бил, са места, за които не съм подавал молба за работа -  някой ме е търсил или канил. Това е някакъв вид привилегия. Но после трябва да се справиш, да постигаш успехи. Клинтън е казал: “За съжаление човек разбира дали става за президент на Съединените щати чак след като го изберат”. Така че има неща, които на лист изглеждат по един начин, а в действителност никога не се знае дали ще донесат успех или провал за един човек.  Да, трябва да си подготвен за професията си, да знаеш много неща, но това го имат много хора. За да бъдеш успешен лидер, трябва да имаш известен магичен компонент вътре в себе си, който трудно се дефинира.

На 100%

Фабио  Капело: Заедно с отбора губим, заедно печелим. Ако видя, че някой не играе добре, че е извън футбола, извън работата, ще го попитам какъв е проблемът. Ще се опитам да му помогна, защото едно от най-трудните неща в спорта е да разбереш защо някои играчи понякога не успяват да дадат 100% от себе си. Трябва да разбереш дали проблемът е извън игрището, извън това, което се случва на тренировките. Дали не е нещо различно в живота на състезателя, което му влияе зле. Много често проблемът е свързан със семейството. Повечето пъти, когато добри футболисти не са били във върховата си форма, това е било заради проблеми, които са извън терена.  Ще ви разкажа за Рууни.  В квалификациите на Англия за Световното първенство в Южна Африка беше феноменален. Отидохме обаче на първенството, а играта вече не му спореше. По-късно разбрах, че имал история с някакво момиче. Това много го беше изнервило. Казах му: “Спокойно, всичко ще мине.”

Изборите, които правим

Фабио Капело: Успехът  не пада от небето. Той е поредица от избори, и не само – той е и желание да вървиш напред. Смятам, че това е важно за всички видове бизнес. Дори уличният търговец, който опъва един чаршаф и на него реди своите продукти, той също трябва да е помислил предварително за това какви продукти ще сложи. Ако един човек мисли, че знае всичко, и този човек няма желание да влезе в спор или да се научи на нещо ново, той веднага трябва да се пенсионира. По-добре ще бъде за всички. От какво зависи успехът на един отбор – да не изпаднеш от серия „А” в серия „Б”? Всичко зависи от бюджета, от ресурсите, с които разполага отборът. Ако в програмата му е заложено да купува млади играчи, за да ги обучава, е едно, а ако иска веднага да започне да печели, е съвсем друго. Има отбори в Европа, които искат да започнат веднага да печелят. Така че много е важен ресурсът, който е предоставен на тези отбори. Казват на треньорите – дадохме ти всичко, от теб се иска сега да печелиш. Тъй че зависи кой отбор тренираш и какви са целите, които искаш да постигнеш.

Талантите и мисленето на шампиони

Фабио Капело: В „Милан” имах страхотно добри играчи, но за да печелим трябват добри идеи. Трябват умения да управляваш, трябват и таланти. Без големи таланти е невъзможно да печелиш и да бъдеш успешен. Може добре да организираш екипа си, може добре да го научиш да играе. Няма да станеш първи, ако не знаеш кои са тези играчи, които могат да променят нещата в твоя полза. В наши дни единици са големите таланти, но именно те правят разликата. Навсякъде, където отиваш, трябва да създаваш, да даваш добри идеи и практики. Много е важно да знаеш с кого работиш, да оценяваш нивото на хората. На базата на това трябва да създадеш начин на мислене.

Следва продължение...

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ