Къде живеят милиардерите

Къде живеят милиардерите

Къде живеят милиардерите

Три-четвърти от 1011-те милиардери в класацията на „Форбс” за 2010 г. живеят в само 10 страни. Държавата с най-много милиардери е САЩ – 38% от тях са там. На второ място е Китай, на трето – Русия. Най-населената страна в света, която си няма милиардер, вече е Бангладеш, след като Пакистан се сдоби с един (Миан Мухамад Манша , 1 млрд. долара, 937. място). Най-малко милиардери има в тропическа Африка – само двама.

Топ 10 на държавите с най-много милиардери

1.  САЩ  - 403

Страната на Бил Гейтс (53 млрд., втори в света) продължава да държи първото място, но бавничко губи позиции. В класацията за 2009-а граждани на САЩ бяха 45% от всички милиардери и притежаваха 44% от богатството, но тази година вече са 38% и притежават 40% от парите.

2. Китай – 64

За една година милиардерите в Китай са се увеличили със 128%. Ако към тях се прибавят и най-богатите от Хонконг, броят става 89. Това прави 9% от всички милардери. Най-състоятелен е Цзун Цинхоу със 7 млрд. долара.

3. Русия – 62

Страната си върна загубените позиции, след като цените на полезните изкопаеми отново тръгнаха нагоре. В десетката на най-богатите руснаци няма нито един, чието състояние да не зависи от металите и нефта. Първенец тук е Владимир Лисин с 15.8 млрд. долара (32. в световната класация).

4. Германия – 53

Единствената държава в топ 10, чийто милиардери намаляха за година, макар и само с един. Най-богат е собственикът на магазините „Алди” Карл Албрехт с 23.5 млрд. долара.

5. Индия – 49

Милиардерите тук се удвоиха за година. Най-богатите продължават обаче да са същите – Мукеш Абмани от Бомбай (29 млрд. долара, 4. място в световната класация) и Лакшми Митал от Лондон (28.7 млрд. долара, 5. място).

6. Великобритания – 29

Най-големите състояния са наследствени, но не всички. Сами са направили милиардите си Барни Екълстоун (Формула 1)и Ричард Брансън („Върджин”). Най-богати са Джералд Кавендиш Гросвенър и семейството му с 12 млрд. долара.

7. Турция – 28

По скоростта, с която се увеличават милиардерите, Турция съперничи на Китай. Миналата година тук те бяха само 13. Най-богат е Хюсню Йозйегин с 3 млрд. долара (316. място в световната класация).

8. Хонконг – 25

Ако го смятаме за град, по милиардери отстъпва на Ню Йорк, на Москва и даже на Истанбул. Но ако го смятаме за територия, тук е най-голямата плътност на 10-цифрени състояния на земята – 3.6 на 1 милион жители. Това е 3 пъти повече отколкото в САЩ. Най-богатият жител на пристанищния град  Ли Ка-Шин (21 млрд. долара, 14. място в световната класация) е направил състоянието си от контейнерни терминали.

9. Канада – 24

Канадските милиардери са изключително разнообразни. Сред тях са производителите на смартфоните BlackBerry Майк Лазаридис и Джеймс Балсилли, разработчикът на нефтени полета Бернард Шърман, медийният магнат Дейвид Томсън и даже акробатът основател на „Цирк дьо Солей” Ги Лалиберте. Томсън е най-богат с 19 млрд. долара.

10. Япония – 22

Интересно, най-богатите тук не са свързани с известните марки, а с търговия, финанси и интернет. Най-състоятелен е Тадаси Янаи и семейството му – 7.6 млрд. долара.

Карлос Слим - на 17 милионер, на 70 най-богатият в света

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ