Нарцис ли сте?

Нарцис ли сте?

Нарцис ли сте?

По-вероятно е да срещнете нарцис във висшия мениджмънт, отколкото на улицата, сочи ново проучване, цитирано от Business Insider.

Причината е, че чертите, които правят нарцисите толкова трудни и дори неприятни характери – освен непрекъсната нужда от одобрение, склонността да манипулират и безскрупулността, с която се борят, за да удовлетворят нуждите си, - са същите, благодарение на които те успяват да се издигнат в йерархията.

За да ви помогне да разберете дали и вие сте нарцис, изданието е изготвило кратък списък с характерни поведения. За целта са използвани редица изследвания, както и интервю с психолога д-р Джоузеф Бърго, автор на книгата The Narcissist You Know. Проверете.

1. Имате неприятен характер.

Според Бърго, някои нарциси са грубияни и побойници, а една от най-проблемните им черти е склонността да са абсолютни губещи и абсолютни победители. Например, когато загубят на тенис, те се опитват да унижат рефера, а когато победят, обикновено се перчат прекалено много и се държат оскърбително с падналия си опонент.

2. Непрекъснато се чувствате недооценени.

Този тип хора – Бърго ги нарича „претенциозни“ нарциси – винаги се чувстват онеправдани. Обикновено смятат, че заслужават повече и че не получават полагащото им се признание от околните.

3. Ако не сте претенциозни, сте интровертни, свръхчувствителни, неспокойни и в отбранителна позиция.

Психолозите често говорят за „двете лица на нарцисизма“. В единия край на спектъра са свръхагресивните и шумни личности от типа на Доналд Тръмп, а в другия се намират по-“меките“, прикрити нарциси, които проявяват свръхчувствителност, интровертност и тревожност и винаги се пазят от нещо.

„В центъра и на двата нюанса се крие ядро от самонадеяност, арогантност и склонност да се борят с нокти и зъби за собствените си нужди, незачитайки чуждите“, обяснява изданието Scientific American.

4. Смятате всички останали за глупави.

Много нарциси са всезнайковци и трудно се разбират с колегите и приятелите си, защото отказват да повярват, че могат да допуснат грешка.

Бърго има наблюдения, че тези нарциси изпитват подчертано чувство за превъзходство над другите и подходът им към вземането на решения е от типа „или ще стане по моята, или по ничия“.

5. Обичате да ругаете.

Проучване на психолозите Никълъс Холцман и Майкъл Щурбе от Washington University сочи, че нарцисите са по-големи кибритлии и по-склонни да ругаят от скромните си противоположности. Освен това по-често използват език с явно сексуален привкус.

6. Самодоволни сте.

Нарцисите често вярват, че техните възгледи превъзхождат чуждите. За тях обаче е по-важно вниманието, което получават заради тези възгледи.

Например, казва Бърго, един нарцис може да вярва, че има особено силна връзка с Бог. Това убеждение обаче отстъпва по значение на чуждите признание на тази връзка и възхищение от дълбоката одухотвореност.

7. Оправдавате грубостта си към хората.

Нарцисите знаят, че отмъстителното или асоциално поведение е неприемливо, но не изпитват вина, когато демонстрират такова, защото непрекъснато смятат, че някой е постъпил несправедливо спрямо тях, обяснява Бърго. Дори повече – те често се обиждат безпричинно, поради което околните са принудени да дават обяснения и да се извиняват. 

8. Обичате да водите и да давате нареждания.

Нарцисите особено обичат лидерските постове, защото имат възможност да се чувстват доминиращи и да задоволяват неутолимата си жажда за мощ.

9. Умеете да забавлявате хората.

„Нарцистичният свещеник е доста лоша комбинация, но да сте Кание Уест и да сте нарцис – това вече е страхотно“, казва експертът по социална психология д-р Питър Джонейсън от University of Western Sidney.

10. Мразите емоциите.

„Самият факт, че изпитвате някакво чувство в присъствието на друг човек, предполага, че приятелите, семейството, половинката ви, някаква трагедия или провал могат да ви развълнуват емоционално“, казва психологът Крейг Малкин от Harvard Medical School.

Затова нарцисите мразят емоциите. Последните „представляват заплаха за тяхното усещане за пълна автономия“, добавя той. „Да си признаят, че чувстват – независимо какво, - означава, че могат да бъдат уязвени или повлияни от някого или нещо, намиращо се извън тях самите.“ По тази причина нарцисите са склонни да сменят темата, когато стане въпрос за чувства, особено за техните.

11. Вероятно сте млад мъж.

След 34 653 лични интервюта психологът Фредерик Стинсън заключва, че мъжете са по-склонни към нарцисизъм от жените, както и че нарцисизмът достига връхната си точка в юношеска възраст и отшумява с напредване на възрастта.

12. Смятат ви за по-привлекателни и добре облечени от останалите.

Нарцисите обикновено обират овациите за стилно облекло и физическа атрактивност, сочи проучване на Самина Вазирей, психолог от Washington University.

13. Вместо да слушате, изчаквате своя ред да говорите.

Анита Вангелисти, психолог от University of Texas, открива, че нарцисите обикновено предпочитат да насочват разговорите към себе си, „правейки излишни жестове с ръце, говорейки силно или демонстрирайки липса на интерес, като се вторачват безизразно, докато някой друг говори“.

14. Вие сте сериен романтик.

Бърго отличава една група нарциси, които нарича „съблазнители“. Те бързо се влюбват и бързо разлюбват, често в хора, които не познават особено добре. Смятат партньорите си за съвършени – допълнение към собственото им съвършенство, – докато действителността не надделее и не осъзнаят, че половинките им всъщност имат доста недостатъци. Тогава слагат край на връзката.

15. Изневерявате.

Психолозите Джошуа Фостър от University of South Alabama и Кийт Кембъл от University of Georgia откриват, че нарцисите са по-склонни да изневеряват, когато се убедят, че партньорите им са отдадени на връзката. Нещо повече - те често изпитват тръпка от това, да убеждават другите да се впускат в безразборни интимни актове, в които обикновено не биха участвали.

16. Зарязват ви след около 4 месеца.

Благодарение на множество изследвания Кембъл стига до извода, че на човек са нужни 4 месеца – когато е и пикът на удовлетворението от връзката, – за да види истинската същност на нарцистичната си половинка.

17. Издигате хората на пиедестал.

Според Малкин, нарцисите мислят по следния начин: „Ако се сближа с някой идеален, има вероятност да 'попия“ от неговото съвършенство и сам да стана идеален.“

Поради тази си нагласа нарцисите се присламчват към хора, които смятат за перфектни – били те колеги, или потенциални партньори – и в крайна сметка се разочароват, когато разберат, че избраниците им всъщност не са толкова безпогрешни. Защото за един нарцис всичко трябва да е съвършено.

18. Обичате да унижавате и злепоставяте другите.

Нарцисите умишлено мачкат околните, за да подхранват доброто мнение, което хората имат за тях. „Търсенето на обожание е като наркотик“, обяснява Митя Д. Бек, психолог от Johannes Gutenberg University в Майнц, Германия. „С течение на времето това става все по-трудно, защото другите спират да ги аплодират. По тази причина те непрекъснато трябва да търсят нови познанства, от които да си набавят следващата доза.“ Това обяснява и защо нарцисите поддържат слаби и повърхностни взаимоотношения.

19. Родителите ви едновременно са ви игнорирали и обожавали.

Според Фройд, комбинацията от незаинтересованост и прекомерно възхищение е по-силно свързана с нарцисизма, отколкото наличието на само едно от двете в ранна детска възраст.

Непоследователността и въздействието на родителското отношение спрямо децата в крайна сметка поражда „силна жажда за възхищение“ и подтиква нарциса към живот в търсене на мимолетни стимули на неговото его.

20. Избирате „готини“ приятели или се възползвате от хората.

Жените и мъжете нарциси избират приятелите си по различен начин.

Дамите обикновено се спират на господа с висок социален статус, за да се чувстват достойни, докато представителите на силния пол се сдружават с мъже, които да ги „поддържат“, когато се опитват да свалят някое момиче.

21. Винаги трябва да контролирате положението.

Точно както мразят да говорят за чувствата си, нарцисите „не търпят да зависят от чуждите предпочитания“, обяснява Малкин. „Това им напомня, че не са неуязвими или напълно независими; че всъщност може да им се наложи да помолят за онова, което искат, или дори по-лошо – че молбата им може да бъде отхвърлена.“

Именно по тази причина те умеят да манипулират, без да се гневят. Когато става въпрос за романтична връзка, нарцисите контролират партньорите си с неодобрителни погледи, обаждания за настъпили промени в плановете или хронични закъснения. Това им позволява да подкопават способността на хората да правят избори. По този начин нарцисите подхранват усещането си за абсолютна автономия, без което също не могат.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ