САЩ поискаха 335 години затвор за финансист, обвинен в измама

САЩ поискаха 335 години затвор за финансист, обвинен в измама

САЩ поискаха 335 години затвор за финансист, обвинен в измама

Федерални прокурори в Щатите изчислиха, че за да получи справедливо наказание, 52- годишният Том Питърс трябва да прекара зад решетките 335 години. Питърс е обвинен в парична измама в особено големи размери. Смята се, че основаната от него компания Peters Group Worldwide Inc. е замесена във финансова схема, с която е измамила инвеститорите, управлявайки по незаконен начин 3.65 млрд. долара.

През декември миналата година Том Питърс е обвинен в 20 престъпления, включително мащабна финансова измама и пране на пари.

„Мошеничеството на подсъдимия е отвъд човешкото въображение”, казаха тогава прокурорите в съдебната си пледоария. Според тях корупционното влияние на Питърс върху американските граждани и институции, криминалната му злоупотреба с власт и доверие, и отказът му да поеме отговорност, трябва да бъдат наказани с доживотна присъда.

Защитата на подсъдимия постъпи класически и поиска той да бъде изпратен във Федералния медицински център в Минесота. Адвокатите на Питърс твърдят, че клиентът им не трябва да бъде изпращан в затвора, защото има тумор на хипофизата и защото публичността на случая би го направила „белязан” в затвора, пише „Ройтерс”.

Основаната от Том Питърс Peters Group Worldwide Inc. е базирана в Минесота, САЩ. Към миналата година за нея работеха 3200 служители. Тя притежаваше частично или напълно 60 други компании, разположени в Северна и Южна Америка, Азия и Европа. Сред активите й са Sun Country Airlines, Petters Warehouse Direct и част от Polaroid. През 2007 г. компанията отчете годишен доход от 2.3 млрд. долара.

Съдебната присъда по случая с Том Питърс да бъде обявена на 8 април. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ