Историята на първата рекламна химикалка

Историята на първата рекламна химикалка

Историята на първата рекламна химикалка

Виждаме ги навсякъде, във всеки момент от ежедневието си. Родителите ги носят вкъщи. Съучениците пишат с тях. Неразделна част са от лекциите в университета. После започваме работа и там ни ги подаряват. По-късно от офиса донасяме няколко вкъщи.

Това са промоционалните химикалки. Едно от най-ефективните средства за реклама в историята на маркетинга.

На кого обаче му хрумва за първи път да ги произведе?

Мнозина твърдят, че това е холандецът Ейбръхам Зингър от Амстердам, който започва да произвежда брандирани химикалки във фирмата си AmsterdamPrinting.

Компанията на Зингър съществува и до днес. В сайта си amsterdamprinting.com тя се представя като първата фирма в света, която е произвела гравирани с лазер промоционални химикалки с надписи и персонализирани календари. Всичко това се случва в края на 18 и началото на 19 век. През 1898 г. Ейбрахъм Зингър стартира магазина си с печатарски услуги в апартамента си в холандската столица. Бизнесът му бил съставен само от един човек – от него самия.

В един етап от развитието на фирмата му холандецът разбрал, че закупуването на реклама в печатните медии е успешен подход да бъде популяризирана работата му. Повече от две десетилетия по-късно, към 1925 г. фирмата му Amsterdam Printing & Litho започнала да произвежда тефтерчета за отбелязване на резултата от игрите на бридж с името си върху тях.

Логично, по-късно се сетил, че би било ефективно, ако сложи името и върху химикалки. Така започнал да произвежда поредица от най-различни промоционални продукти за бизнеса като химикалки, тефтери с различна големина, джобни календарчета, календари за бюро и др.

Днес фирмата му е разширила дейността си и освен с промоционални услуги се занимава и с човешки ресурси.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ