Маркетинг от уста на уста и "вирусно" рекламиране

Маркетинг от уста на уста и вирусно рекламиране

Маркетинг от уста на уста и "вирусно" рекламиране

Тези два нашумели термина обозначават маркетингови техники, които имат общо и същевременно се различават. 

Маркетингът от уста на уста се случва тогава, когато бизнесът прави нещо и клиентите му казват за това на 5 до 10 свои приятели. Това е ехо ефект. Първоначалният звук е силен и след това бавно заглъхва на всеобщия фон.

За разлика от него т.нар. вирусен маркетинг (“viral marketing”) има по-сложен ефект. Клиентът казва на 5 до 10 души и след това, тези 5 до 10 души казват на други 5 до 10. Двигателят на вирусната кампания обикновено е силната емоция. Става дума за своеобразен модел, който бързо се разпространява сред повече и повече хора и вече няма нужда от повече маркетинг усилия.

Двете са подобни, но както виждате не става дума за едно и също.

Маркетингът от уста на уста е ключов компонент в растежа на малкия бизнес. Той често задвижва работата на новите малки фирми в началните времена, когато няма пари за големи маркетинг бюджети. Хората споделят опита си във връзка с продуктите и услугите на семейството си и на няколко приятели.

Вирусният маркетинг се задейства на базата на силна емоция от страна на клиента, което го мотивира да споделя съобщението си с колкото може повече хора. Много рядко може да се дирижира вирусна кампания. Тя се задвижва от само себе си. За да успее една такава кампания и да е положителна хората трябва да чувстват, че имат лична полза от успеха й или да вярват, че усилията им са подкрепа за личната полза на други. Тук са много важни каналите, по които съобщението се пренася. За да успее такава кампания, съобщението трябва да може да се пренася от телевизията и радиото в интернет и в социалните мрежи. Разпространението не зависи от маркетинга на бизнеса и не е в неговия контрол, както при рекламата от уста на уста.

Лаура Лейк за MarketingAbout

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ