Най-добрата и най-интелигентна реклама на 2012 г.

Международните издания с най-новото и най-доброто от света на маркетинга се съгласят в избора си на най-добрата реклама от 2012 г. Това е кампанията на британския вестник „Гардиън” с различния прочит на приказката за трите малки прасенца. Тя носи короната, защото е смятана за поредния очарователен криейтив, дело на една от най-добрите агенции в света - BBH, Лондон.

Става дума за брилянтно изготвен интелигентен рекламен продукт с дължина две минути, който представя приказката за прасенцата като новинарска история. Отправна точка в нея е смъртта на големия лош вълк, който бил сварен от едното прасенце жив в казана. По този повод SWAT отряд нахлува в къщата на основния свински заподозрян. Всички британци са потресени от ужасяващото престъпление. Но има и още от историята.

„Чакайте малко! Тук има грешка. Прасенцата трябва да са жертвите”, коментират потребители в социалните мрежи. „Не са ли били прасенцата принудени да защитават собствеността си?” „Как е възможно вълкът, който е имал астма, да е издухал две от техните къщи?” „Може би прасенцата, които са просрочили плащанията по ипотеката си, са обвинили вълка, за да вземат пари от застрахователите?” Репортерите на „Гардиън” започват да разследват всяка гледна точка с помощта на читателите в социалните медии. Така рекламата демонстрира в динамични кадри концепцията на „откритата журналистика”.

Зловеща и оживена, митична и супермодерна, рекламата съдържа всичко: приятна самонадеяност на марката, епична визия и силно изпълнение от режисьора, който в случая е Ринган Ледуидж. Можете да я видите след текста. Чрез нея „Гардиън” се представя като център на новинарската вихрушка на 21 век в отговор на тези, които твърдят, че пресата умира. BBH доставя най-страхотния си микс от занаят и умение да разказва истории.

Междувременно забавни британски интернет потребители поставиха под рекламата интересен коментар. Как биха отразили новинарската история за трите прасенца различните вестници на Острова? RullArch90 пише, че заглавията биха били следните:

„Гардиън”: Прасета свариха вълк жив: Защо са виновни монархията и Израел

„Дейли мейл”: Патриотични прасета свариха вълк имигрант при самозащита: Левите медии подкрепят масовата вълча имиграция

„Сън”: Бил ли е вълкът виждан с Кейт Мидълтън и Ащън Кътчър преди врящата смърт?! Показваме ви телефонни разговори, които го доказват

Как ли биха реагирали българските медии?

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ