Най-лошите продуктови провали на всички времена III

След като ви разказахме за продуктовия провал на Apple с нейната умна технологична тетрадка Newton MessagePad от 1993 г., в този, следващ епизод от поредицата с най-лошите продуктови провали ще ви представим неуспех и на Microsoft.

За него разказва американската изследователска корпорация с централа в Делауер 24/7 Wall. St. Тя посочва, че едно от най-неуспешните продуктови представяния на американския пазар от 1950 г. насам се случило през 2006 г. Тогава Microsoft представи музикалния плейър Zune. В тази година бизнес приходите й са били 39,8 млрд. долара.

И двете – Zune и неговата подобрена версия Zune HD, не успяха да се справят с конкуренцията на добре установения вече iPod на Apple. Устройствата имаха различни технически проблеми, заради които блокираха работата си. Неизправностите наложиха в началото на 2009 г. хиляди от тях да бъдат замразени на пазара.

Още преди да бъде предложен продуктът на потребителите, американското списание Wired написа, че дигиталният музикален формат на Microsoft PlayForSure е твърде тромав, заради ненужни и зле внедрени мерки за сигурност. Освен това потенциалните клиенти вече бяха сантиментално настроени към уникалността на iPad. Мнозина бяха станали верни на бранда, който смятаха за много модерен. От тях трудно се очакваше да се пренасочат към плейъра на Microsoft.

Компанията на Бил Гейтс инвестира в рекламна кампания на Zune 9 милиона долара. Въпреки това успя да заеме с него само 10.8% от целевия си сегмент в битката срещу Apple, която задържа 86.1% пазарен дял през 2006 г. След разочароващите резултати Microsoft почти удвои рекламната си инвестиция, но без успех. Така, подразделението й за производство на мобилни устройства за забавление загуби 1.3 млрд. долара през 2006 г. и още 1.8 млрд. през 2007 г.

Днес Microsoft счита за продукт от историята й mp3-плейъра Zune и изобщо Zune бранда.

Още за най-лошите продуктови провали, очаквайте в следващите епизоди!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ