По-младото, по-богато и независимо поколение е тук

По-младото, по-богато и независимо поколение е тук

По-младото, по-богато и независимо поколение е тук

Поколението Z, на родените след 1996 г., а според някои маркетолози и след 2000 г., е следващото голямо нещо. Това поколение е съставено от над 2 млрд. души в глобален план. Покупателната му сила е на стойност над 44 млрд. долара само в Съединените щати. То е най-голямото младо поколение досега. Най-богатото младо поколение и най-независимо от всички млади поколения преди него.

Това е тезата на нова книга, издадена в Щатите - "How Cool Brands Stay Hot". Книгата е посветена на темата защо и как е възможно марките да се харесат повече и по-трайно на това поколение, което ще гради икономиките и индустриите на планетата в бъдеще. 

Какви са отличителните му черти? При Z има липса на доверие в банковата система. Хората в него не са склонни да спестяват (мнозина живеят по мотото YOLO = You Only Live Once). Това са част от изводите на Insites Consulting - изследователска фирма в Щатите. 

Тийнейждърите харесват социалната мрежа Snapchat. Те получават по-големи привилегии и финансови доходи от предшестващите ги тийнейджъри от поколението Y. За Америка сумата е средно между 2 и 4 долара повече. 

Това поколение харчи парите си почти незабавно и почти изцяло. Засега е така. На американския пазар е изчислено, че децата под 12-годишна възраст харчат 75% от парите си, ако разполагат с лични такива. В 22% от случите го правят, за да си купуват видео игри. В 20% - за хобитата си. При 20% от случаите - за храна. 

Младежите не само харчат собствените си пари - те имат огромно влияние върху потребителските решения на родителите си. Близо трима от петима родители казват, че се допитват до мнението на своите деца, преди да си купят кола. Тази тедненция не остава незабелязана от автомобилните производители - неслучайно Volkswagen през 2011 г. показа в една от най-успешните си видео реклами малкия Дарт Вейдър да се опитва да използва Силата, за да управлява новия "Пасат" на семейството. Друг пример на успешна реклама с детски елемент: Мъпетите превземат новата "Тойота Хайлендър" за щастлив поход през 2014 г., като си пееха радостно в реклама "No Room for Boring". Колите се рекламират пред деца. 

"Поколението Z е може би първото поколение, при което едва ли не е задължително да си запишеш предварителна среща за да се срещнеш с шестгодишни", коментира Джоури Ван Берг - автор на книгата "How Cool Brands Stay Hot". "Защото те може и да нямат 5 минути свободни днес", продължава той. Проучвания са показали, че средната продължителност на периода, в който може да бъде задържано вниманието на американците, е 8 секунди - 2 секунди по-дълго от един видеоклип в популярната сред младежите платформа за видео Vine. При поколенеито Z вече става дума за нужда от незабавно удовлетворяване и получаване на забавление. 

При тези условия, на марките им се налага непрекъснато да търсят повече и повече иновативни начини да привличат вниманието на тази млада демография, за да остават в крак с времето и конкуренцията. Природозащитната организация WWF постигна успех в тази насока, като използва забавните емотикони в интернет. Темата на кампанията бе за застрашените животниски видове. GrubHub пък успя да привлече вниманието на младото поколение, което винаги има недостиг на време, но е склонно да харчи, с ексклузивни отстъпки чрез кодове в снимки, разпространени в социалната мрежа Snapchat. 

Поколението Z, при всичките критики към него, е една изпълнена с оптимизъм млада генерация. Едва 6% от анкетирани младежи на тази възраст в Щатите казват, че се страхуват какво ще им донесе бъдещето.

Тези млади хора са по-колоритни, мултикултурни, с отворен ум и по-малко консервативни от предшестващите им. Прозорливите марки мислят стратегии как биха могли да ги привлекат. Друг пример е кампанията от 2014 г. на Proctor & Gamble  "#LikeAGirl", в която компанията опровергава стереотипа, че да правиш нещо "като момиче" означава да го правиш лошо. През март 2016 г. P&G дори представи иконки в интернет, свтрзани с кампанията (#LikeAGirl emojis), насочени към потребителите от поколенеито Z. Това създаде повече увереност в младите момичета. 

Младото поколение е склонно да се доверява на марки, които застават за някаква социална идея. 60% от него в Щатите посочва в изследване, че би избрало бранд ако знае, че този бранд се опитва по някакъв начин да подобри света. 77% се съгласява, че "да правиш добро", а "не само да даряваш на благотворително дружество", трябва да е централна част от дейностите на бизнеса. 

Всички тези и други изводи са посочени в книгата "How Cool Brands Stay Hot". Според Рензо Росо, основател и главен изпълнителен директор на DIESEL и Only the Brave, книгата е ценен източник на вдъхновение за всеки, който наистина би искал да се свърже с младите хора. Ще видим!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ