Играта е не по-малко важна от съня

Играта е не по-малко важна от съня

Играта е не по-малко важна от съня

Играта е дейност, присъща най-вече на децата, нали? Е, не точно – особено ако опитате Националния институт на играта (NIFP). Тази организация с нестопанска цел, ръководена от д-р Стюарт Браун, е посветила времето си на проучването на играта и разпространението на твърдението, че тя е от изключително важно значение за живота на животни и хора от всякакви възрастови групи, пише Goodnet.org.

На техния сайт дори може да откриете подробно описание на т.нар. шаблони на игра, които варират от разказване на приказки до най-различни забавления с приятели.

Д-р  Браун (подробности за неговото проучване можете да видите в този TED панел) открива, че играта е от толкова съществено значение, след като изучава на млади мъже, извършили жестоки престъпления. Той отбелязва, че е имало едно общо нещо в живота на тези хора и това е липсата на забавление в ранните им години. В съчетание с проучването върху игривите поведения в кралството на животните, NIFP заключва, че играта е от съществено значение за живота ни, подобно на съня. Благодарение на нея човек успява да достигне една здравословна емоционална зрялост и да се социализира по-добре.

За да разпространи това свое твърдение, NIFP се опитва да пренесе есенцията на забавлението и игрите в различни училища и компании. Именно там организацията инструктира хората относно това как по-добре да интегрират играта в своята среда и по този начин да създадат едни по-креативни и щастливи студенти и служители.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ