Учени: Полезният холестерол понякога увеличава риска от инфаркт

Учени: Полезният холестерол понякога увеличава риска от инфаркт

Учени: Полезният холестерол понякога увеличава риска от инфаркт

Някои хора с високи нива на така наречения „полезен” холестерол в кръвта са значително по-предразположени към сърдечни заболявания, пише Би Би Си, цитирайки ново проучване.

Както е известно „вредният” холестерол образува отлагания по стените на кръвоносните съдове, а полезният ги отмива.

Изследване на екип от Cambridge University обаче сочи, че високите нива на полезен холестерол невинаги са повод за радост.

Консумацията на зехтин, риба и ядки повишава нивото на липопротеини с висока плътност (HDL) – познатия ни добър холестерол, който е един от показателите, по които лекарите съдят за риска от инфаркт.

Според редица клинични изследвания, повишаването на HDL чрез медикаменти се проваля, което навело експертите на мисълта, че пропускат нещо. Някои ценни отговори изникват при изучването на редки мутации, които водят до завишено ниво на HDL.

Опитите показват, че пациентите с мутация на SCARB1 гена, която засяга 1 на 1700 души, имат високи нива на полезен холестерол, но и 80% по-висок риск от сърдечни заболявания – приблизително колкото пушачите.

Допълнителни експерименти доказват, че мутацията пречи на HDL да насочва отмитата плака към черния дроб, където тя да бъде обработена, а после и изхвърлена.

Професор Адам Бътъруърт от Cambridge University, обяснява: „Това е голямо откритие, защото винаги сме смятали, че полезният холестерол е свързан с нисък риск от сърдечни заболявания.”

„Нашето проучване е едно от първите, които сочат, че някои хора с високо HDL са по-предразположени към подобни състояния, поставяйки под съмнение общоприетите схващания за това, дали добрият холестерол предпазва хората, или не”, допълва той.

През последните десетилетия се инвестират огромни усилия и средства в разработването на медикаменти, които повишават HDL, с надеждата те да окажат същото влияние като статините, които понижават лошия холестерол.

Според проф. Бътъруърт обаче лекарствата, насочени само към повишаването на HDL, може да не са толкова ползотворни, тъй като размерът на различните HDL частици и тяхното свойство да транспортират вредния холестерол са много по-важни от нивата в кръвта.

Въпреки че много учени поставят под съмнение важността на високия HDL холестерол, те настояват, че той продължава да е важен инструмент за прогнозирането риска от инфаркт.

Д-р Даниел Рейдър от University of Pennsylvania обаче добавя: „Рано или късно ще трябва да проведем подробни изследвания на хора с висок HDL, за да се уверим, че нямат мутация на SCARB1 гена, който повишава нивата на полезния холестерол, но не просто не намалява, а увеличава риска от сърдечен удар.”

Д-р Тим Чико, консултиращ кардиолог от University of Sheffield, смята, че новото изследване е важно, тъй като доказва, че нещата не са толкова прости.

„Струва си да отбележим, че редовните физически упражнения увеличават полезния холестерол и понижават риска от сърдечни заболявания. Предвид това, резултатите от проучването сочат, че полезното действие на тренировките не се дължи на високите нива на HDL”, допълва той.

„Новите открития навеждат на мисълта, че начинът, по който тялото борави с HDL е по-значим за определяне риска от инфаркт, отколкото нивата на полезния холестерол в кръвта”, смята професор Питър Вайсберг, медицински директор на British Heart Foundation.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ