12 съвета за по-добро здраве - Част 5

12 съвета за по-добро здраве - Част 5

12 съвета за по-добро здраве - Част 5

Почти всички казват, че страдат от недостиг на сън. А и на кого му остава време да спи, когато трябва да поддържа баланс между работата, семейството и Game of Thrones? Но все пак можете да си набавите онзи дълбок, зареждащ сън, който ще направи часовете, в които сте будни, много по-щастливи. Ето как:

Всички знаем, че живеем в свят, който не си почива качествено – моля, последвайте примера ни да завъртите възмутено очи, когато чуете фразата „8-часов сън“. Според д-р М. Сафуан Бадър, президент на Американската академия по сънна медицина, 25% от американците страдат от проблеми със съня. Той допълва, че безсънието повишава риска от диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и, като цяло, от смърт. „Ползите от съня са неизмерими“, казва той. Дори да спите по-малко, отколкото ви се иска, има начини поне да повишите качеството на съня си, ако не количеството. И не, нямаме предвид пиенето на уиски преди лягане.

Първа фаза: Хубавият сън започва по-рано, отколкото си мислите

Ако имате проблеми да заспите, можете да ги решите, като направите малко упражнения сутринта, преди работа. Поне едно проучване сочи, че хората, които ходят на фитнес в 7 сутринта, спят повече и по-добре от другите, които тренират по обяд или вечерта.

Спрете да пиете кафе след обяд, за да можете да изхвърлите кофеина от тялото си, докато стане време за вечеря. Един следобеден коктейл няма да ви убие, което е хубаво, след като най-вероятно и без друго си пийвате, но наливането с алкохол преди лягане по-скоро ще ви навреди, отколкото да ви помогне. Ще заспите бързо, но сънят ви няма да е качествен.

Що се отнася до леглото, матраците от мемори пяна са страхотни, но задържат топлина. Затова, ако постоянно се въртите в търсене на хладно местенце, опитайте матрак с охлаждащо покритие.

Втора фаза: Спете като истинско бебе

Всеки експерт ще ви каже, че ако искате да спите добре, трябва да оставите мобилните си устройства в съседната стая. Светлините и звуците възбуждат мозъка и деликатно ви натякват за задачите в офиса, които още не сте свършили. За онези от нас, които живеят в 2014 година, компромисен вариант би бил този, да оставите електрониката поне в другия край на стаята.

Като сте тръгнали, уверете се, че телевизорът ви си стои в хола. „Спалнята има само две предназначения“, казва д-р Бадър, „И двете започват с буквата „с“!“

Освен това е важно да си измислите ритуал преди лягане, който да спазвате строго. „Какво сте правили, когато сте били на 2 години?“, пита д-р Бадър. „Имали сте си някакъв ритуал, който ви е помагал да се настроите за сън.“ Върнете го в играта. Мийте си лицето, приглушавайте светлините, излягайте се на дивана и четете книжка. Правете неща, които ще успокоят ума ви. Едва тогава се насочвайте към леглото. Според д-р Бадър, трябва да спите не по-малко от 6 и половина часа. Тренирайте ума си да мисли, че спалнята е място за уединение.

Трета фаза: Направете събуждането приятно

100% от хората ще се съгласят, че най-отвратителната част от съня е събуждането. Но има гривна, наречена Jawbone UP24, която със своята „умна аларма“ ще направи събуждането ви по-приятно.

Ето как става това: На всеки 90 минути, тялото изпада в един от два редуващи се етапа на съня – дълбок сън, който възстановява тялото, и лек сън, който възстановява ума. Ако трябва да се събудите, например, в 6:30, гривната Jawbone ще намери подходящ момент между 6 и 6:30, докато навлизате в етап на лек сън, и ще пусне вибрация, която да ви разсъни. Идеята е да се събудите и да се чувствате освежени, дори това да значи, че сте загубили няколко минути сън.

Освен това, тази гривна може да ви даде информация за това, колко време ви е било нужно, за да заспите, колко време прекарвате в дълбок сън и колко пъти се будите нощем. Вярно, не е доктор, но пък е забележително да разберете какви ги е вършило тялото ви, без ваше позволение.

И накрая - съжаляваме, че трябва да ви кажем това, – старайте се и през уикенда да ставате по същото време, по което ставате през седмицата. Ако събота и неделя спите до късно, когато станете в понеделник сутринта, ще се чувствате сякаш… е понеделник сутринта.

Джеф Врабел, за GQ Magazine

Следва продължение

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ